orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Lehetséges emberi rákkeltő a rádiófrekvenciás elektromágneses tér

2011.06.02. Nyomtatás
Twitter

Az IARC, a WHO rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége 2011. május 31-i sajtóközleményében közölte, hogy az erre a célra létrehozott szakértői csoport lehetséges emberi rákkeltőként, azaz a 2B csoportba (jelenleg a 2B csoportba tartozó ágens többek között: feketekávé, benzin, benzinmotorok kipufogógáza, nikkel fém és ötvözetei, talkumos hintőpor, hálózati frekvenciájú mágneses tér, mobiltelefon használat stb. – OSSKI tájékoztatás) sorolta be a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma –rosszindulatú agydaganat – megnövekedett kockázata közötti összefüggésre alapozva.

A munkacsoport a következő expozíciós kategóriákat értékelte az elérhető szakirodalmi adatok alapján:

• foglalkozási radar és mikrohullámú sugárzás expozíció

• környezeti expozíció a rádió, televízió és vezeték nélküli távközléssel összefüggően

• vezeték nélküli telefonok használatával kapcsolatos személyi expozíció.

Eredmények

A bizonyítékokat korlátozottaknak értékelték a gliómára és az akusztikus neurómára vonatkozóan a vezeték nélküli telefonok használói között, és nem megfelelőnek a következtetések levonásához más típusú rákokra vonatkozóan. A foglalkozási és környezeti expozícióból származó bizonyítékokat szintén nem megfelelőnek ítélték.

Következtetések

Dr. Jonathan Samet, a munkacsoport elnöke szerint: „a bizonyítékok elég erősek, hogy alátámasszák a 2B besorolást, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni.”

„Tekintettel ezeknek a felismeréseknek és besorolásnak a lehetséges közegészségügyi következményeire, fontos, hogy további kutatásokat végezzünk a hosszú távú, nagymértékű mobiltelefon használatra vonatkozóan. Amíg az ilyen információk még nem elérhetők, fontos, hogy könnyen alkalmazható módszerekkel csökkentsük az expozíciót, úgymint kihangosító, vagy vezetékes fülhallgató használata, illetve szöveges üzenetek küldése.” – mondta az IARC igazgatója.

A fordítás az IARC 2011.05.31-án kiadott, 208. számú sajtóközleménye alapján készült.

Országos „Frederic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu