orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Fellélegezhetünk!

2012.04.25. Nyomtatás
Twitter

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a nemdohányzók védelméről szóló törvényhez kapcsolódóan még tavaly év végén „Ne szívj tovább!” címmel több hónapon át tartó kampánysorozatot indított.  2012. január 1-jétől már tényleg FELLÉLEGEZHETÜNK! A kampány következő szakaszát sajtótájékoztatón ismertették Budapesten. 

A Keleti pályaudvar Lotz Károly csarnokában megtartott sajtótájékoztatón dr. Szócska Miklós államtitkár (NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság) sikeresnek minősítette a nemdohányzók védelmében indított kampányt. „Jó lenne, ha kevesebben dohányoznának, kevesebben betegednének meg, kevesebben halnának meg, hogy fellélegezhessünk” – mondta.  Éppen ezért az államtitkárság egy új honlapot is indít www.fellelegezhetunk.hu címen, ahol a sok hasznos információ mellett a leszokásban is segítséget kívánnak nyújtani.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője  tájékoztatást adott arról, hogy a szabályozás eredményeként a különböző vendéglátóipari egységek dohányfüst átlagszennyezettsége kedvező irányban változott. A szigorítás hatásának mérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztályával, az Országos Egészségfejlesztési intézet Dohányzás Fókuszpontjával és a VI., VII., VIII. és IX. kerületi népegészségügyi kistérségi intézet munkatársaival közösen kidolgoztak és megvalósítottak egy, a szórakoztató, vendéglátóipari létesítmények belső téri levegőminőségét vizsgáló kutatást. A vizsgálatban a szálló por 2,5 µm alatti frakciója került kiválasztásra, mint indikátor, mivel ez a porfrakció a beltéri dohányzásra nagyon érzékeny. A cigarettákból származó dohányfüst részecskeátmérője a finom és ultra finom részecsketartomány közé esik. A kiválasztott porfrakció meghatározása aktív mintavételi technikával, egy perces átlagidővel, belső térben, egy órás, külső térben 10 perces mérési időintervallumban történt. A felmérés eredményei egyértelműen igazolták, hogy a dohányzást tiltó jogszabály betartásának hatására a beltéri légszennyezettség jelentősen javult.

Szarka László, a Magyar Államvasútak Zrt. kommunikációs igazgatója a vasúti személyszállításban bekövetkezett kedvező folyamatokról adott számot.

A sajtótájékoztatót követően az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet munkatársai az arra vállalkozóknál műszeres méréssel igazolták a dohányzás tüdőt károsító következményeit.

A sajtótájékoztató képekben:

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu