orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Megkezdődött az idei pollenszezon

2011.02.28. Nyomtatás
Twitter

2011-ben új szolgáltatást vezet be az Országos Környezetegészségügyi Intézet: a korábbi évek pollen és hőmérséklet adatai, valamint a meteorológiai előrejelzések alapján mintegy két héttel előbb tájékoztatjuk a lakosságot a monitorozott allergén növények virágzásának várható megindulásáról – amelyet természetesen az időjárási tényezők, elsősorban a csapadék – bizonyos fokig módosíthat. Az információ a www.antsz.hu valamint az OKI honlapján lesz elérhető a friss hírek között.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának mérései szerint a tavaszi pollenszezon idén a rövid ideig tartó tavaszias időben, már február első hetében elkezdődött. A tapasztalatok egyébként azt mutatták, hogy a pollenszezon a 2000-es évek közepéig február közepétől október végéig tart. 2007-ben a szokatlanul meleg enyhe idő miatt már január közepén, 2008-ban pedig január végén kezdődött – a sokéves átlaghoz képest mintegy két héttel előbb.

Az idén, a február elején monitorozott pollenszemek azt mutatták, hogy elsőként a Dél-Dunántúlon, majd a Nyugat-Dunántúlon jelentkezett a legkorábbi allergén növény, a mogyoró pollenszórása. A februári havazás ugyan visszavetette a növények pollentermelését, ez azonban csak időleges, mihelyt a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, és nem hullik csapadék, a jó idő azonnal kedvez a további pollenszórásnak.

Az országban 20 mérőállomás van – az idén megkezdődik a pollenmonitorozás Fejér megyében, Székesfehérvárott is, ugyanis fontos, hogy a Velencei-tó környékének – az idén ugyanis fontos, hogy a Velencei-tó környékének pollenterheléséről is tájékoztassuk a lakosságot.

Elsőként a mogyoró és égerfa pollen allergiás betegeknek kell figyelniük arra, hogy elkezdjék a terápiás megelőzést tüneteik mérséklésére. Hamarosan indul a ciprus - és tiszafafélék virágzása, azt követi a nyár, a kőris, a nyír, majd fokozatosan a juhar, fűz a platán, május végén, illetve júniusban a hársfa zárja a sort. Általában május közepén kezdenek virágozni a fűfélék, utána az útifű, a csalánfélék, ezeket követik a libatopfélék, végül pedig az üröm és parlagfű. Ez a két növény egészen a szezon végéig virágzik, pollenjük egészen addig megtalálható a levegőben.

A pollenallergiás betegeknek – akiknek száma hazánkban a hivatalos adatok szerint 200 ezer, a gyermekek körében végzett felmérések szerint pedig már körükben mintegy 20%-ra tehető – egészen október végéig, a parlagfű elvirágzásáig kell gondot fordítani a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére. Ebben nyújt felbecsülhetetlen segítséget az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának rendszeres pollenjelentése.

ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály