orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Már több száz településen kapcsolódnak be a méhnyakszűrésbe a védőnők

2010.07.07. Nyomtatás
Twitter

2010. július 07.

Évente 1600 nőt kezelnek méhnyakrákkal, közülük 500-an életüket vesztik a betegség miatt – pedig korai felismeréssel gyógyítható lenne a kór.

A Nemzeti Népegészségügyi Program célul tűzte ki, hogy a korszerű, a szakterület mai állásának megfelelő szervezett, lakossági méhnyakszűrés feltételei Magyarországon is megteremtődjenek. A hazai gyakorlat eltér a mértékadó nemzetközi szervezet ajánlásaitól és a szűrésben eredményes országok gyakorlatától, ahol a „szűrés” nem azonos a „nőgyógyászati vizsgálattal”, hanem csak a bizonyítottan hatásos méhnyakszűrésre szorítkozik. Módszere a kenetvizsgálat, amelyet az alapellátásban dolgozók, szakdolgozók végeznek. A nőgyógyász szakorvosok szerepe a második lépésben, az esetleges rendellenesség felismerése után kezdődik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint évente a méhnyakszűrésre meghívott nőknek mintegy 5 százaléka jelenik meg a szervezett szűrővizsgálaton. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elhanyagolt, halálos kimenetelű méhnyakrákos esetek többsége a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű, alacsonyabb iskolázottságú,szűrővizsgálatban korábban még nem részesült nők körében fordul elő. Éppen ezért rendkívül fontos e célcsoport megnyerése a méhnyakszűrésen való rendszeres részvételre, a szűréshez való hozzáférhetőség növelése és a személyes megszólítás. Ez a feladat az egészségügyi alapellátásban a területi védőnő nővédelmi tevékenységének keretébe jól beilleszthető.

A cél elérése érdekében indult útjára 2009-ben a Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogram (VMMP), amely az akkori Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az ÁNTSZ intézeteinek közreműködésével valósult meg. Tavaly 110 önként jelentkező védőnő vett részt a mintaprogramban – elméleti képzésben és gyakorlati felkészítésben részesültek, így kielégítő jártassággal rendelkeztek a rájuk bízott feladat ellátásában. A program a 110 kiképzett védőnő segítségével 168 településen valósult meg. A védőnőknél történő méhnyakszűrésre 30.717 nő kapott meghívólevelet.

A sikeres mintaprogram folytatódott 2010-ben is. Így a Védőnői Méhnyakszűrő Program II. (VMP II.) keretében újabb 125, főként falvakat ellátó védőnő képzése valósulhatott meg. A képzés záró rendezvényét és ünnepélyes oklevél átadó ünnepségét 2010. július 7-én tartották az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor Termében.

Az elmúlt évben kiképzett védőnőkkel együtt immár összesen 213 védőnő végezheti 2010. október 11-ig területén a népegészségügyi célú méhnyakszűrést (kenetvételt). A következő napokban 363 településen összesen 42.572 nő kap meghívólevelet a védőnőnél is elérhető szűrésre.


A képzés elvégézését tanusító oklevelet Halmayné dr. Varga Erszébet, a NEFMI Népegészségügyi Főosztálya vezetője és dr. Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos adta át.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu