orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Fókuszban a népegészségügy

2013.10.02. Nyomtatás
Twitter

 A népegészségügy számos aktuális kérdésére fókuszálva kezdődött meg a Magyar Higiénikusok Társasága XLII. Vándorgyűlése és a Népegészségügyi Tudományos Társaság XXI. kongresszusa közös tudományos ülése Sarlóspusztán, Pest megye legdélibb településén. Három napon át a szakterület hazai reprezentánsai, mintegy százötvenen cserélnek eszmét, több kiemelt téma köré csoportosítva az előadásokat, posztereket. Ezek: a népegészségügy, a járványügy, a gyermekegészségügy, a vízhigiéne, a levegőhigiéne, a táplálkozástudomány, az élelmezés-egészségügy, a kémiai biztonság, a kozmetikai és háztartás vegyipar, a katasztrófa-egészségügy.

Dr. Páldy Anna és dr. Mucsi Gyula, a két tudományos társaság elnökének köszöntője után dr. Paller Judit országos tisztifőorvos adta meg a tanácskozás alaphangját előadásával, a hazai népegészségügyi feladatokat ellátó intézményrendszer helyzetének elemzésével.  Többek között elmondta: a szakmaiság, a rendszerben dolgozók elkötelezettsége, a jogszabályi környezet a megosztottság, a két minisztérium alá sorolt szervezeti felépítés ellenére is biztosítja az ÁNTSZ országos és területi szerveinek működését, a hazai közegészségügyi, járványügyi biztonságot. Egyre nehezebb azonban a feladatellátás, egyre kevesebb jól képzett tisztiorvos van a szolgálatban, a közigazgatási lét nem ad megfelelő életpálya-modellt a népegészségügyi szakterületnek.  Meg kell magunknak fogalmazni: milyen létszámmal mit kell tudnia a járásnak, a megyének, az országos szervnek;  a feladathoz, a szakterülethez újra kell képezni, építeni a szakembergárdát, ehhez elő kell teremteni a szükséges forrásokat – fogalmazott.

Dr. Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága  egészségpolitikai főosztályának vezetője, a plenáris ülés első előadójaként ígéretet tett arra, hogy közvetíti a tisztiorvosok által megfogalmazottakat, mielőtt rátért volna a hazai infekciókontrollal foglalkozó előadására. A plenáris ülés a továbbiakban és a főváros lakosságának egy évszázad alatt megváltozott egészségi állapotával, demográfiai kérdésekkel, a „Levegő Éve 2013” levegőminőségre vonatkozó hazai és nemzetközi eredményeivel foglalkozott.

A közös tudományos ülés plenáris szekciója témája volt még a mintamenza országos programja, a hőség egészségügyi vonatkozásai, a poszttraumás stressz megelőzése, a családban követendő kémiai biztonság valamint határokon átnyúló témaként a romániai dohányzáskutatás új távlatai.

A közös tudományos ülés első napja a két tudományos társaság közgyűlésével zárult. A következő két nap közel 80 előadás hangzik el párhuzamos szekciókban, valamint helyet kap egy félnapos műhelymunka is.

 

 

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu