orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Módosult a járóbeteg beutalás rendje Budapesten és Pest megyében

2013.01.22. Nyomtatás
Twitter
Átláthatóbb, átfedés- és hézagmentes rendszert alakított ki az OTH

Hétfőtől egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes a járóbeteg-irányítási rendszer Budapesten és Pest megyében. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve, lezárta azt az eljárást, amit még 2010-ben kezdett meg jogelődje, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete. A határozatok 2013. január 21-dikén léptek életbe.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) törvény által előírt feladata, hogy az egészségügyi intézmények ellátási területét átfedés- és hézagmentesen meghatározza. Ennek során egyértelműen kijelöli, hogy egy-egy megbetegedés esetén a háziorvosnak melyik szolgáltatóhoz kell irányítania az adott településen illetve kerületben élő páciensét szakorvosi vizsgálatra. Emellett a folyamat része az esetleges párhuzamosságok megszüntetése.

Az OTH a most lezárult eljárás során minden, Budapesten és Pest megyében működő közfinanszírozott járóbeteg szakellátást végző egészségügyi szolgáltató részére ellátási területet határozott meg. Figyelmet fordított arra, hogy az adott területen élőket lehetőség szerint a hozzájuk legközelebbi szolgáltatóhoz sorolják be, valamint arra is, hogy az önkormányzatok által fenntartott járóbeteg ellátók az általuk működtetett szakrendelésekkel az adott települést illetve kerületet elláthassák. Tekintetbe vette azt is, hogy az uniós fejlesztési forrásból felújított rendelőintézetek a támogatási szerződésben vállalt fenntartási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni. Ugyanakkor nem állapíthatott meg ellátási területet egy-egy adott szakmára annak az intézménynek, amelyik arra nem rendelkezik ellátási jogosultsággal. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a betegeknek egy távolabbi szakrendelőt kell felkeresniük.

A pest megyei illetve a fővárosi ellátási területek korábban nem tettek eleget a fent részletezett követelményeknek. Például az V. kerületi lakosok gyermekgyógyászati és pszichiátriai vizsgálatát 4-4 szolgáltató, míg a II. kerületben a kardiológiai ellátást 5, az ortépédiai ellátást 4 különböző szolgáltató végezte. Akadtak olyan települések is, amelyeket korábban egyik szolgáltatóhoz sem soroltak be. A kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy az OTH-hoz több panasz is érkezett amiatt, hogy egyes intézmények betegek ellátását utasították el.

Az új beutalási rendben a járóbeteg szakellátást is végző egészségügyi szolgáltatók – különösen azok a kórházak, amelyek fekvő- és járóbeteg ellátást is biztosítanak – fekvő- és járóbeteg ellátási területe nem fedi egymást teljes egészében, hiszen jóval több járóbeteg-ellátó szolgáltató működik, mint fekvőbeteg ellátást végző.

Az OTH – ahogy eddig is, ezután is – várja a szolgáltatók visszajelzéseit, illetve a most kialakított rendszer működését folyamatosan figyelemmel kíséri. A Budapest és Pest megye járóbeteg szakellátására meghatározott ellátási területek várhatóan még módosulnak, hiszen az év első felében az egészségügyi térséghatárokhoz kell igazítani törvényi rendelkezés alapján a járóbeteg ellátást is. A szakmai észrevételeket a soron következő módosítás során az OTH mérlegeli, hiszen a szolgáltatókkal közös célja a lehető legjobban működő rendszer kialakítása.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a szolgáltatók számára továbbra is biztosított a lehetőség arra, hogy „területen kívülről” érkező betegeket fogadjanak, ezzel együtt pedig a megkezdett kezeléseket folytassák. A beutalási rend mindössze azt határozza meg, hogy mely betegeket kötelesek ellátni. A területi ellátási kötelezettség új rendje nem borítja fel a kialakult betegutakat. Előzetes tájékozódást követően a háziorvosok továbbra is beutalhatják betegeiket ugyanabba járóbeteg szakellátást végző intézménybe, ahová eddig is küldték pácienseiket.

Az ellátási területek és a beteg beutalási rend megtalálható az OTH honlapján, a www.antsz.hu internetes címen.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Igazgatási Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu