orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hogyan vigyázzunk egészségünkre nagy hidegben?

2012.02.02. Nyomtatás
Twitter

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok.

Az egészségügy jellemző feladatai  extrém téli időszakban:

-         Az egészségügyi ellátó rendszer működésében keletkezett zavarok jelzése, és azok megoldásának kérése (kórházak, rendelőintézetek megközelíthetősége, dolgozók eljutása az intézményekbe, stb.)

-         Az esetlegesen elzárt települések egészségügyi ellátásának fenntartása (például háziorvosi ellátás igénybe vehetősége, gyógyszerellátás, dialízises betegek, szülő nők eljuttatása az ellátó helyre.)

-         Hóakadály miatt elakadt gépjárművek utasainak helyszíni-, illetve ideiglenes szálláson történő ellátása (fagysérülések, kihűlés, krónikus betegek).

-         Lakossági tanácsadás.

 

Miért okozhat egészségügyi problémát a hideg?

A nagy hideg nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

További információk: http://www.antsz.hu/hir1/hatha_natha_miert_leszunk_nathasak_20111130.html

Külföldi adatok alátámasztották az összefüggést a havazás és a halálos szívrohamok között. Budapesti adatok alapján hazai a szakemberek is kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2%-kal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki.

A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 14oC körüli a hőmérséklet – főleg idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén következhet be a kihűlés!

Ha a hideg csapadékhullással és jegesedéssel is jár, megnő a balesetek, törések veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították, hogy az összes baleset aránya 5,5%-kal volt magasabb a 65 év felettiek körében az 1% gyakorisággal előforduló extrém hideg (<-3,9°C napi átlaghőmérsékletű) napokon. Legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya növekszik.

Tanácsok a hideg hatásának mérséklésére:

-         Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!

-         A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.

-         Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

-         Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!

-         Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!

-         Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.

-         Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is.

-         Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.

-         Otthon tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzön rétegesen, igyon meleg folyadékot.

-         Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget.

Csecsemők, kisgyermekek védelme

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (a testvéréért, vagy ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen! – hívja fel a figyelmet Odor Andrea országos vezető védőnő.

A hideggel összefüggő betegségek és panaszok (Forrás: Mäkinen & Hassi 2009):

 

Hideg hatására súlyosbodó kórképek vagy bekövetkező betegségek 

Hideggel kapcsolatos tünetek és panaszok 

Hideggel kapcsolatos sérülések, balesetek: 

Légzőszervi megbetegedések súlyosbodása:

Asztma, KALB, orrfolyás

Légzőszervi tünetek:

Fokozott váladéktermelődés, légszomj, köhögés, fulladás

Fagyásos sérülések

 

Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása:

Koszorúsér betegség, szívinfarktus, agyér betegségek

Szív- érrendszeri panaszok:

Mellkasi szorító fájdalom, ritmus zavar, légszomj

Fagyás következtében végtagelhalás,

kihűlés

Perifériás érbetegségek:

Raynaud syndroma, kéz- és kar vibrációs syndroma

Perifériás keringési tünetek

A végtagok, fedetlen testrészek (orr, fül) elszíneződése: fehér, kék, piros szí, bizsergés,  zsibbadás, fájdalom

Elcsúszás, elesés

Vázizom rendszeri betegségek:

Carpal-tunnel syndroma, „feszes nyak” syndroma, ínhüvely gyulladás

Vázizom tünetek:

Fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság,, érzészavar, izomgyengeség

 

Bőrgyógyászati problémák:

Hideg urticaria, viszketés, psoriasis fellángolása, atopiás dermatitis

Bőrtünetek:

Viszketés, kiütések, duzzadás, halvány bőr, vörösödés, folyadékgyülem

 

 

Országos Környezetegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu