orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az országos tiszti főorvos felhívása: ne fürödjön senki a megáradt vizekben!

2010.06.06. Nyomtatás
Twitter

2010. június 6.

A 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet valamint a 78/2008. (IV. 3.) Kr. Rendelet szabályozza többek között a szabad vízen való tartózkodás alapvető tudnivalóit, betartandószabályait. A természetes vizek fürdőzésre alkalmas szakaszait az ÁNTSZ határozza meg megfelelő vízállás és egyéb feltételek megléte esetén. Az így kijelölt fürdőhelyeket táblákkal is jelzik.

Áradáskor mindez azonban a feltételek hiányában nem érvényes, tekintve, hogy az áradó folyóban biológiai (állati tetemek stb.) és egyéb – pl. vegyi – szennyezés bármikor lehet. A felkavarodott vízben a természetes biológiai öntisztulás leáll, a víz minősége nem a békés folyóvízre hasonlít, az örvények és az uszadék fák pedig életveszélyessé teszik a fürdőzést. Mindezek alapján az áradó vizekben a fürdés tilos – hivja fel mindenki figyelmét az országos tiszti főorvos.

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu