orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

„Óvd magad, védd a környezetet!” – pályázat óvodáknak Fejér megyében

2012.11.15. Nyomtatás
Twitter
Folytatódnak a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvényhez kapcsolódó ellenőrzések

A nemzetközi „Ne gyújts rá” mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A világnaphoz kapcsolódó rendezvényen, Nagykarácsonyban a Fejér megyei óvodák részére kiírt pályázat eredményéről és a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvénnyel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól is beszámoltak a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei. 

„Óvd magad, védd a környezetet!” – ezzel a címmel írt ki pályázatot a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A cél, hogy Fejér megyében minden óvodában elinduljon egy olyan dohányzás megelőzési program, ami felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, elutasító attitűdöt formál a gyermekekben és felmenő rendszerben beépül az általános iskolai nevelésbe is. Az Óvodai Dohányzás Megelőzési Programot (ÓVD MEG program) az Országos Egészségfejlesztési Intézet dolgozta ki vezető óvodapedagógusok együttműködésével.

A Fejér megyében elindított pályázat a környezettudatos nevelésre is figyelmet fordít, ennek részeként hirdették meg a „Nemdohányzó Óvoda” cím elnyerésére irányuló kiírást. A címet megszerző intézményeket olyan táblával tüntetik ki, mely látványos, játékos formában hirdeti dicsőségüket és elkötelezettségüket. A pályázat nyertes óvodásait pedig a magyar Mikulás meghívta Nagykarácsonyba, ahol kirakós játékot vehettek át, illetve a nyertesek egy új facsemetét is kaptak intézményük udvarára.

A programmal minden óvodás nyer. Tiszta levegőt, élhető környezetet, megalapozott tudást, mellyel felvértezve könnyebb lesz ellenállni a dohányzás csáberejének. Emellett kezdő lökést adhat az óvodás gyermekek dohányzó szüleinek, illetve az óvodában dolgozóknak a leszokáshoz.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSZSZ) egyik kiemelt feladata a dohányzás visszaszorítása. A hasonló megelőző programok és a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak ellenőrzése is ezt célt szolgálja.

2012. január és október hónapok között összesen több mint 48 ezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők. Az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 9 és fél millió forintot. A kifogásolási arány az elmúlt 6 hónapban folyamatosan 1 százalék alatt maradt, bár a nyári rendkívül kedvező adatok után szeptember és október során – minimális mértékben ugyan – de emelkedett a szabálytalanságok száma. Ez vélhetően összefügg azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyek fokozatosan bezárnak. Ezt támasztja alá, hogy októberben ezekben az egységtípusokban (valamint a közterületeken) találkoztak arányaiban a legtöbb jogsértéssel munkatársaink.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. 

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu