orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemdohányzók védelme: meghaladta a 7 millió forintot a kiszabott bírságok összege

2012.09.12. Nyomtatás
Twitter
A vonatok, állomások ellenőrzésében a MÁV ingyenes utazással segíti az ÁNTSZ és az NSzSz-ek munkáját

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartását az elmúlt hónapban összesen közel 2.900 egységben ellenőrizték a közegészségügyi felügyelők az országban. A kifogásolási arány továbbra is alacsony, ezer vizsgálatra vetítve átlagosan három alkalommal találkoztak szabálytalansággal munkatársaink.

Augusztusban a legtöbbször közforgalmú intézményben tapasztaltak szabálysértést a felügyelők. Ebbe a kategóriába tartoznak például az üzletek, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények. Az is előfordult, hogy kórházi udvaron dohányzókkal szemben kellett intézkedni. A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) szabályainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSzSz) kistérségi intézetei vizsgálják. A türelmi időszak lejárta, azaz április 1. óta összesen közel 29 ezer alkalommal végeztek ellenőrzést, az augusztus 31-ig kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 7 millió forintot.

A hatékony ellenőrzési tevékenységet segíti az a megállapodás, amit ma írt alá dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos és Dávid Ilona a MÁV elnök-vezérigazgatója, valamint Ungvári Csaba a MÁV-START vezérigazgatója. Ennek értelmében a közegészségügyi felügyelők az ellenőrzés idejére – jelezve azt a jegyvizsgálónak – menetjegy nélkül felszállhatnak a vonatra. A vasúttársaság kollégáink munkáját, amikor lehet, vasútőrökkel segíti, és közös ellenőrzési akciókat is tervezünk. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal emellett módszertani útmutatókkal támogatja a MÁV illetve a MÁV-START erőfeszítéseit, ezzel is azt a célt szolgálva, hogy a vonatokon, állomásokon megszűnjön az illegális dohányzás.

A nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, a szigorodó szabályozás, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát és egyre kevesebben szokjanak rá a dohányzásra. A folyamatok kísérőjeként megnőtt az ún. elektromos cigaretták (és a velük egy tekintet alá eső egyéb elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása. Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson. Az engedély kiadása után pedig meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra, és a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak, továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.

Amennyiben kollégáink észlelik, hogy nikotin-tartalmú elektromos cigarettát, illetve ahhoz tartozó nikotin-tartalmú patronokat engedély nélkül forgalmaznak, értesítik a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságokat, vagyis a Nemzeti Adó és Vámhivatalt illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29%-a dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény 2012 januárjától életbe lépett módosítása.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Kép:

Összehangoltan ellenőrzi a dohányzási tilalom betartását a MÁV és az ÁNTSZ a vonatokon, vasútállomásokon, vasúti területeken. Ezzel kapcsolatban írt alá megállapodást dr. Paller Judit, az ÁNTSZ mb. országos tisztifőorvosa (középen),  Dávid Ilona MÁV elnök-vezérigazgató (balról), valamint Ungvári Csaba MÁV-START vezérigazgató.

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu