orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A nógrádi követendő példa a fejtetvesség elleni programban

2012.03.29. Nyomtatás
Twitter

A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermek-közösségekben, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2011/2012-es tanévre vonatkozóan országos cselekvési tervet dolgozott ki a helyzet javítása érdekében. A program részeként rajzpályázatot is hirdettek gyermekeknek.

Az elmúlt fél év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a fejtetvességgel kapcsolatos felvilágosító munka, és a gyermekközösségekben végzett nagyszámú szűrés eredményesnek mondható. A 2011. szeptember – 2012. február között eltelt időszakban Nógrád megyében valamennyi általános iskolában és óvodában többször (átlagban háromszor) megtörtént a gyermekek fejtetvességi szűrése a védőnők közreműködésével. 

Az óvodákban megvizsgált 18.198 óvodás közül a fejtetves gyermekek száma 254 fő volt, a fejtetvesség mértéke 1,40%-os, ami az előző évi megyei adatokhoz képest (1,5%) kismértékű javulást jelez, de az országos átlagot meghaladta (1,3%). 

Az általános iskolákban, az ellenőrzött 44.733 gyermekből 927 tanulón találtak fejtetűt. A fejtetvesség mértéke az általános iskolákban 2,1%-os volt, az előző évi 1,6%-os arányt jóval túllépte. Ez nem azt jelenti, hogy a kampányunk eredménytelen, sőt ellenkezőleg. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az előírt évente háromszori szűréssel csak a jéghegy csúcsát sikerül felfedeznünk. Bizonyítják ezt az idei kampány eredményei, azaz minél jobban keressük, annál többet találunk. Idén februárig 48%-kal több gyermeket vizsgáltak meg a védőnők, mint tavaly azonos időszakban. A nagyobb számú ellenőrzés hatására a felderített tetves személyek száma és ezzel egyidejűleg a kezelt gyermekek száma is megemelkedett a megyében. 

A kampány fő célja a lakosság széleskörű felvilágosítása, a tévhitek eloszlatása, illetve a figyelem felkeltése, és ezzel egyidejűleg a kezeletlen, folyamatosan tetves gyermekek számának csökkentése. A védőnők az eltelt időszakban 1074 iskolai osztályban, illetve óvodai csoportban tartottak egészségnevelő előadást a fejtetvességgel kapcsolatban, összesen 14938 résztvevőnek (szülőknek, pedagógusoknak, gyermekeknek). Tapasztalataink szerint a felvilágosító előadások, tájékoztató szóróanyagok és médiakampány hatására a szülők a fejtetvesnek talált gyermekek otthoni kezelésére, illetve a megelőzésre nagyobb gondot fordítanak, ezáltal kevesebb a kezeletlen a fejtetvességet folyamatosan terjesztő gyermek. 

A kampány egyik újabb állomása volt a gyermekek részére meghirdetett rajzpályázat, ami szintén a figyelem ébrentartását célozta meg. A beérkezett nagyszámú kedves gyermekrajz azt bizonyítja, hogy a gyermekek ismeretei is bővültek a fejtetvességgel kapcsolatban. Egyre inkább érvényesül a kampány szlogenje: „Ne szégyelld, kezeld!” A rajzpályázatra mindösszesen 231 darab, különböző technikával készült alkotás érkezett, a megye számos oktatási intézményéből. (pl.: Szurdokpüspöki Általános Iskola, Ságújfalui Általános iskola, Manóvár óvoda Galgaguta, Általános Iskola Jobbágyi, Aranyalma óvoda Romhány stb.) A pályamunkákat a Földi Péter Kossuth- és Príma Primissima díjas festőművész által vezetett szakmai zsűri értékelte. A zsűri további tagjai Tomkáné Balázs Mária amatőr festőművész és Molnár Péter szobrászművész voltak. 

A zsűri az alkotásokat a kidolgozottság szintje, a téma egyedi feldolgozása alapján, az életkori sajátosságokat figyelembe véve értékelte. Kiválasztották a három nevezési kategória első három legjobban sikerült alkotását, valamint 48 rajzot, amit kiállításra érdemesnek ítéltek. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a zsűri által kiválasztott kilenc alkotás mellett még három pályamunkát szakmai szempontok, ötletesség alapján különdíjjal jutalmazott.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési osztályvezetője, Bertókné Tamás Renáta köszöntője után dr. Surján Orsolya megyei tisztifőorvos a fejtetvességről beszélgetett a megjelent gyermekekkel. A díjak átadása előtt Tomkáné Balázs Mária a zsűri nevében méltatta az beérkezett pályaműveket. Sokéves tapasztalata alapján elmondta, hogy a pályázat nagyon sikeresnek mondható, hiszen nagyon sok rajz érkezett, melyek között meglepően sok értékes művet talált a zsűri. 

A díjak átadásában Tomkáné Balázs Mária zsűritag és Budai Ágnes, az Omega Pharma Hungary Kft. képviselője segédkezett. A gyermekek megszeppenve, de nagy örömmel fogadták az ajándékokat, melyek könyveket, könyvutalványokat és számos jó minőségű rajzeszközt tartalmaztak. Az ünnepséget szerény, kölyökpezsgős, pogácsás fogadás zárta. 


Díjazottak: 

Óvodás korosztály: 

I. Csomor Orsolya 5 éves Aranyalma Óvoda és bölcsőde Romhány 

II. Hlacsok Petra Karina 6 éves Aranyalma Óvoda és bölcsőde Romhány 

III.  Paulik Csenge Panna 6 éves Napfény Óvoda Karancsalja 


Általános iskola alsó tagozat: 

I. Horváth Marietta 3.d osztály SKÁID Kodály Zoltán Tagiskola Salgótarján 

II. Szenográdi Viktória 4.c osztály SKÁID Arany János Tagiskola Salgótarján 

III. Szőllősi Hella Mia 3. osztály Etes-Litke Általános Iskola 


Általános iskola felső tagozat: 

I. Kövesdi Alexandra 7. osztály Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Salgótarján 

II.  Oláh Ágota 6. osztály Általános Iskola és Óvoda Endrefalva 

III. Botos Kevin 6.b osztály SKÁID Arany János Tagiskola Salgótarján 


Különdíj: 

I. Szomora Melissza 14 éves Bátonyterenye Kistérségi Általános Iskola, Kossuth Lajos Tagintézménye 

II.  Bús Boglárka 14 éves Szurdokpüspöki Általános Iskola 

III.  Juhász Dániel 13 éves Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 


Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály  


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu