orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemdohányzók védelme: közel 17 ezer ellenőrzés három hónap alatt

2012.07.10. Nyomtatás
Twitter
Az összes kifogás harmada a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekre jutott

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak végétől június 30-ig összesen 16.693 ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban. Az elmúlt három hónap tapasztalatai azt mutatják, folyamatosan javul a helyzet: a türelmi időszakban ezer ellenőrzésre közel 50 kifogás jutott, június hónapban viszont már csak 2-3 problémás esetet találtak ugyanennyi vizsgálatra vetítve.

 

Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal háromhavi összesítése a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartásáról, a vizsgálatok tapasztalatairól. Az ellenőrzéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei kistérségi intézetei végzik, munkatársaink a legtöbb esetben munkahelyeket (35%) kerestek fel. A vizsgálatok ötöde jutott a közforgalmú intézményekre, 18%-a pedig a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekre. Arányaiban a legtöbbször ez utóbbi egységeknél fedeztek fel szabálytalanságot, az összes kifogás 32%-át, illetve alig maradnak el ettől a közforgalmú intézmények, száz ellenőrzésre vetítve 30 esetben ennél a típusnál találtak valamilyen kifogásolni valót. A képzeletbeli lista másik végén a büntetés-végrehajtási intézmények, a pszichiátriai intézetek, az egészségügyi szolgáltatók és a közösségi közlekedési eszközök szerepelnek, ezeken a helyeken csak elvétve volt szükség intézkedésre.

Az április 1-től június 30-ig terjedő időszakban 116 esetben volt szükség hatósági intézkedésre. Az előzetes becslések alapján várhatóan 6,4 millió forint bírság kiszabására kerül sor. Ennek közel kétharmadát a közforgalmú intézményekben tapasztalt szabálytalanságok, további másfél millió forintot pedig a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek vizsgálata során feltárt hiányosságok miatt kell befizetni.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29%-a dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény 2012 januárjától életbe lépett módosítása.

Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu