orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Munka: Mindenkire hangolva – program a krónikus betegek munkában való megtartására

2013.02.28. Nyomtatás
Twitter

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) európai szintű kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a krónikus beteg munkavállalók továbbfoglalkoztatására, munkahelyi egészségfejlesztésére, és ha esetleg betegségük miatt hosszabb-rövidebb időre kiestek a munkából, akkor a munkába történő visszaintegrálásuk fontosságára. A hálózat magyarországi tagszervezete, az Országos Egészségfejlesztési Intézet „Munka: Mindenkire Hangolva” címmel szervezi meg a hazai kampányt. 2013. február 28-án, az OEFI által szervezett budapesti konferencián bemutatták a kampány során elkészített útmutatókat, szakmai anyagokat valamint a jó gyakorlatokat. A rendezvényen a munkáltatók, munkavállalói és szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

A krónikus betegség bármilyen hosszantartó fizikai, pszichikai vagy kognitív betegség, mely jelentősen befolyásolja a mindennapi életet. A krónikus betegségek nagyon sok betegségi területen megjelennek: pl. magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, légúti-, daganatos-, mozgásszervi megbetegedések és számos mentális probléma is ide tartozik. Az esetek nagy részében az embereknek évtizedeken át együtt kell élniük a krónikus betegséggel, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű életet élnek.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (European Network for Workplace Health Promotion, ENWHP) 9. kezdeményezése „Munka. Mindenkire Hangolva" címmel a krónikus betegek munkában való megtartását célozza. Az Európai Unió társfinanszírozásával létre jött projektet Magyarországon – a hazánkat az európai hálózatban képviselő – Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) valósítja meg.

A már kialakult krónikus megbetegedések esetében támogatást kívánunk nyújtani az embereknek a saját betegségükkel való együttélésben, valamint a munkáltatóknak foglalkoztatásuk elősegítését szolgáló kezdeményezésekben. Az aktív korú (16-64 éves korig) krónikus betegek nagy része jelen van a munkaerőpiacon. Számukra munkaképességük, munkahelyük megtartása különösen fontos.

A projekt célja útmutatások kidolgozása, jó gyakorlatok gyűjtése és elterjesztése a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók munkában való megtartására, egészségének fejlesztésére és munkába való visszatérésének elősegítésére. A projekt során a résztvevő tagországokban, így hazánkban is kampány indul a munkáltatók figyelmének felhívására.

A kampány során a szervezők a www.oefi.hu/mindenkirehangolva honlapról letölthető útmutató formájában célzott információt nyújtanak a munkaadóknak és munkavállalóknak a krónikus beteg munkavállalók fenntartható foglalkoztatásáról és egészségfejlesztésről. A kampány során az ENWHP nemzetközi, az OEFI hazai jó gyakorlatokat is gyűjt a témában.

A program keretében céljuk ösztönözni a munkáltatókat a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók egészségének fejlesztésére, megtartására, illetve a munka világában való mindennapi életük megkönnyítésére. 

A Munka: Mindenkire Hangolva kampány az Európai Bizottság 2003-2008-as Népegészségügyi Programjának társfinanszírozásával valósul meg.

 

Dr. Bicsák Krisztina (EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság) mb. népegészségügyi főosztályvezető nyitotta meg a konferenciát.

Szakemberek a hallgatóság soraiban.

Dr. Vitrai József (OEFI) szakmai vezető a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók munkában való megtartásáról tartott előadást.

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu