orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Továbbképzés: a hazai táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok eredményei

2012.04.26. Nyomtatás
Twitter

Szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszerellenőrök, valamint a közétkeztetés-, az élelmiszer-előállítás és az élelmiszer-forgalmazás területén dolgozóknak szervezett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kreditpontos továbbképzést Budapesten.

A továbbképzés a 2009-ben hazánkban lezajlott Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP) mutatta be a módszertantól a kiértékelésig. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos megnyitóját követően prof. dr. Bíró György előadásában a hazai táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok módszereit és eredményeit ismertette. A program rendező házigazdájaként dr. med. habil. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa beszélt az OTÁP 2009 vizsgálat előzményeiről és eredményeiről. Kiemelte:  az OTÁP 2009 során gyűjtött módszertani tapasztalatok kivételes jelentőséggel bírnak, mivel hazánkban a felnőtt lakosság körében – a kérdőíves felmérés mellett és azzal egy időben – először zajlott országos reprezentatív mintán antropometriai méréssel egybekötött táplálkozási felmérés. A felmérés során a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával együttműködésben dietetikusokat, védőnőket és szakápolókat képeztek ki a mérési és kérdezéstechnika elsajátítására, akik a vizsgálati személyeket otthonukban keresték fel; egységes, hitelesített SECA típusú mérőeszközökkel megmérték testmagasságukat, testsúlyukat és derékkörfogatukat valamint a nemzetközileg elfogadott önkitöltős 3 napos táplálkozási naplóval gyűjtöttünk adatokat táplálkozási szokásaikról.

Ezt követően az OÉTI szakemberei az OTÁP 2009 vizsgálat részleteit osztották meg a hallgatósággal. Így többek között előadás hangzott el a vélt testömeg, a testmagasság és a testtömeg-index megbízhatóságáról; a mikrotápanyagok, a vitaminok, az ásványi anyagok beviteléről; a táplálkozási szokásokról. A program a kérdésekre adott válaszokkal zárult.

A továbbképzést egészséges élelmiszerek bemutatója színesítette.

Az OTÁP 2009 vizsgálatról bővebben: http://www.oeti.hu/?m1id=16&m2id=169

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Képek a továbbképzésről:

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu