orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Sikertörténet: a mintaprogramban csaknem ötezer nő méhnyakszűrését végezték el a védőnők

2009.12.11. Nyomtatás
Twitter

Magyarországon 2007-ben 424 személy halt meg méhnyakrákban, miközben hazánkban szervezett méhnyakszűrés folyik. A Népegészségügyi Program célul tűzte ki a 25–65 év közötti nők szűrési arányának legalább 70 százalékra történő emelkedését, valamint a méhnyakrák okozta halálozás 60 százalékos csökkenését 2012-ig.

Ezért indult útjára a Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogram is az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával. A program az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal kötött együttműködési megállapodás keretében az ÁNTSZ Regionális és Kistérségi Intézeteinek aktív közreműködésével, továbbá Dr. Ungár László, szülész-nőgyógyász szakorvos, patológus szakmai támogatásával indult. Célja a védőnők bevonása a méhnyakrák elleni küzdelembe.

A mintaprogramban 110 önként jelentkező védőnő vett részt, akik - Vas és Somogy megye kivételével - 17 megyéből, 51 kistérségből jelentkeztek, és 168 települést látnak el. 2009 októberében további 126 területi védőnő jelentkezett önként, hogy a program folytatása esetén részt kívánnak venni. Folyamatban van egy országos felmérés, hogy 2012-ig mennyi védőnő tanulná meg szívesen és venne részt a méhnyakszűrésben.

Az ÁNTSZ ez év március és májusa között 30 ezer 717 nőnek küldött meghívót, hogy menjen méhnyakszűrésre a területi védőnőhöz. Az érintettek közül 13 ezer 823 nőt értek el a védőnők, s a megszólított nők 34 százaléka (4764-en) részt vett a védőnői méhnyakszűrésen.

A program arra is felhívta a figyelmet, hogy a védőnői szakma nyitott arra, hogy bekapcsolódjon a méhnyakszűrésbe. Ezért az ÁNTSZ fontosnak tartja a Mintaprogram folytatását, felhasználva az eddigi tapasztalatokat, valamint azt, hogy a méhnyakszűréssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása mielőbb épüljön be a védőnői graduális képzésbe.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu