orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Pollen: tavaszi csúcsidőszak

2013.05.01. Nyomtatás
Twitter

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk, országszerte egyszerre tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben.


 Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a hét elején tovább erősödött a pollenterhelés. A fővárosban a legnagyobb terhelést még mindig a platán pollenszórása jelenti, virágporát nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Magas szintet mértek a tölgy pollenjéből, közepes, tüneteket okozó mennyiségben monitorozták még a platán, a nyír, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a bükk és a dió virágporát is. Alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben jelen voltak még a vadgesztenye, a kőris, a fenyőfélék, a juhar, a gyertyán, a nyár – valamint már a pázsitfűfélék pollenszemei is.

Az allergiások az orvosuk által javasolt gyógyszerek szedése mellett enyhíthetnek tüneteiken, ha ilyen időszakban a szokásosnál sűrűbben mosnak hajat, cserélnek ágyneműt (különösen párnahuzatot), gyakrabban porszívózzák lakásukat, cipőjüket naponta áttörlik. Érdemes elkerülni a ruhák szabadban történő szárítását, emellett nem tanácsos utazás közben lehúzni a gépjármű ablakát.

Az allergiások figyelmébe ajánljuk az Országos Környezetegészségügyi Intézet Pollen Napló szolgáltatását, ahol egyénre szabott tanácsokkal is szolgálnak:

https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu