orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Végéhez közeledik az idei pollenszezon

2012.10.24. Nyomtatás
Twitter
Az arra érzékenyeknél még mindig válthatnak ki tüneteket

Lecsengőben van ugyan az allergén növények pollenszórása, de az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek. Különösen fontos figyelniük erre azoknak a betegeknek, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint csak alacsony koncentrációban, vagy már egyáltalán nincs jelen a levegőben sem a parlagfű, sem a többi allergén növény virágpora. A múlt héten még mértek közepes szintet – kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből – azonban ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett.

Az allergén növények pollenszórása tehát lecsengőben van, azonban az enyhe, napsütéses időben a rövid ideig tartó esők a már leülepedett virágporszemeket ismét bejuttathatják a levegőbe, illetve az esőcseppek hatására széteső pollenszemekből az allergén tartalom szintén visszajuthat a légkörbe, ami még mindig tüneteket válthat ki az arra érzékeny allergiás betegeknél. Tünetmentes időszakra csak a tartós esők és a fagy beköszöntével számíthatunk.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérési adatai, és az aktuális pollenhelyzet továbbra is folyamatosan nyomon követhető térképes és szöveges formában a http://oki.antsz.hu/lakossagnak/pollenhelyzet, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalakon.

Hogyan készül a pollenjelentés? Szabadon felhasználható, beágyazható videónk a http://youtu.be/iCOeDijmITA címen érhető el.

Országos Környezetegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu