orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Megjelentek a levegőben az éger és a mogyoró pollenszemei

2013.02.11. Nyomtatás
Twitter
Az idei szezontól internetes naplót vezethetnek az allergiások, ahol személyre szabott tanácsokkal is ellátják őket

Megjelentek az első pollenszemek a levegőben, de tüneteket még nem okoznak. Az égerre és a mogyoróra érzékenyeknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a pollenterhelés az időjárás enyhülésével együtt növekedhet. Az allergiások az idén először internetes „Pollen Napló”-t is vezethetnek. Többek között erről beszélt dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban tartott budapesti tájékoztatón.

A légköri allergének mennyiségét a két pollenszezon közötti időszakban is folyamatosan figyelemmel kíséri az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). A téli fagymentes, enyhébb időszakokban az allergén gombák – főleg a Cladosporium – koncentrációja időnként megemelkedhet és elérheti a tüneteket okozó szintet is. A fűtési szezonban pedig a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

A fák közül először az éger és a mogyoró kezdik el szórni virágporukat – az időjárástól függően – január-február hónapokban. Az első pollenszemek már megjelentek a levegőben. Az OKI szakemberei az időjárási adatok elemzése alapján arra számítanak, hogy ha az időjárás a következő napokban enyhülni fog, akkor akár tüneteket okozó mennyiségben is megjelenhet a levegőben az éger és a mogyoró virágpora.

Az idén az OKI – egy nemzetközi együttműködés részeként – az allergiások számára egy úgynevezett Pollen Napló elnevezésű szolgáltatást indít. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívja arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz, és ne kezdjék el saját magukat kezelni, ill. ne módosítsák az orvos által előírt kezelést.

A névtelenül rögzített információkat az OKI szakemberei is hasznosítani tudják. Így például a naplózás segítheti a tüneteket okozó pollen koncentrációk pontosabb megállapítását. Azt remélik, minél többen csatlakoznak a honlaphoz, annál pontosabb ismereteik lesznek a tünetek és a pollen koncentráció összefüggéséről.

Országos Környezetegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu