orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Segítség szenvedélybeteg fiataloknak

2011.04.06. Nyomtatás
Twitter
Norvég tapasztalatok Magyarországon


Őexellenciája Siri Ellen Sletner, Norvégia magyarországi nagykövete (felvételünkön középen) avatta fel 2011. április 6-án a Diótörés Alapítvány, az ÁNTSZ és BVOP konzorciumában megvalósult „… erre csörög a dió” pályázatának záró rendezvényén Budapesten, a VII. Kertész u. 24-28. szám alatt létesült, a norvég támogatás mentén kialakított, ellátatlan hajléktalanok komplex egészségügyi, szociális és foglalkoztatási támogatását célzó intézményt dr. Paller Judit országos tiszti főorvossal együtt.

Szociális, egészségügyi, oktatási szakembereknek, büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó nevelőknek, felügyelőknek, civil- és egyházi, alapítványi szervezetek képviselőinek indított „mesterkurzust” az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Diótörés Alapítvány. A 18 hónapon át tartó programot a Norvég-Magyar Projekt támogatta, 280 millió forinttal.

A cél, hogy volt állami gondozott, többnyire roma származású fiataloknak segítsenek. Olyanoknak, akik egyszerre akár több függőségtől is szenvednek, ráadásul sokszor az utcán élnek. A Diófa Rehabilitációs Otthonban és a Kertész utcai központban nyújtott szolgáltatások (szűrés, előgondozás, terápia, utógondozás, stb.) bővítésére is lehetőség nyílik.

A mesterkurzus során a norvég Tyrilli Alapítvány munkáján keresztül különböző rehabilitációs technikákkal ismerkedhettek meg a szakemberek. Ezek a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett fiatalok egészségfejlesztését, egészségmegőrzését szolgálják. Korábban ugyanis világossá vált, hogy a bonyolult emberi-társadalmi problémák esetén a szakmai erőfeszítések és az eredmények nem állnak összhangban egymással. Ezért szükség van arra, hogy az ellátórendszer egyes szereplői (egészségügy, oktatás, szociális szféra, bűnmegelőzés, foglalkoztatás) munkájukat ne elszigetelten, hanem egymással szorosan együttműködve végezzék.

Kiderült: a norvég gyakorlat hazánkban is jól alkalmazható, hiszen a szociális és társadalmi problémák a világ bármely pontján hasonlóan, globálisan jelennek meg. A szerhasználó, alkoholista, szenvedélybeteg, hajléktalan emberek egészségi állapota megromlik, alultápláltak, könnyen kapnak el fertőző betegségeket és mentális problémáik vannak. Sokszor egyáltalán nincsenek családi kapcsolataik, gyakori bűnelkövetők, alacsonyan képzettek. Külön problémát jelent, hogy a 18 év alattiak részére Magyarországon nincs drog-rehabilitációs lehetőség.

A mesterkurzuson szó volt azokról a kommunikációs technikákról, melyek segítségével a szakemberek egyenrangú félként tudnak a segítségre szorulókhoz szólni. Emellett büntetés végrehajtási alapismereteket sajátíthattak el, hallhattak arról, hogyan lehet felismerni, illetve megelőzni egyes fertőző betegségeket, járványokat. A különböző pályázati lehetőségekkel, a szociális rendszerek és a civil szervezetek működésével is megismerkedtek.

A mesterkurzus során a szakemberek betekinthettek egymás munkájába, a kialakult személyes ismeretségek a jövőben a közös munkát erősítik.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu