orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Sikeresen zárult a CSVSZ védőnői tanfolyam

2014.02.26. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban sikeresen zárult  a Családvédelmi Szolgálat feladataira felkészítő szakirányú tanfolyam. A tanfolyami végzettség feltétele a Családvédelmi Szolgálatban (CSVSZ) történő munkavégzésnek. Az itt elsajátított ismeretek nagyban hozzájárulnak a területi és az iskolavédőnői munka hatékonyabb végzéséhez is, az eredményesebb családvédelmi tevékenységhez,  a  védőnői tanácsadáshoz, és az ehhez szükséges jó kommunikációhoz.

Az akkreditált, 8 napon át tartó tanfolyamra a fővárosból és az ország 13 megyéjéből jelentkeztek védőnők (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Vas). A résztvevők a tanfolyam keretében előadásokat hallottak a Családvédelmi Szolgálat feladatáról, működéséről, a „válság tanácsadás” szempontjairól. A családvédelem témakörben beszéltek a felelős párkapcsolatról, a várandósággal kapcsolatos motivációkról,  a felelős, tudatos családtervezésről, fogamzásgátlás lehetőségeiről,  a terhesség-megszakításról, a magzat megtartása érdekében igénybe vehető támogatások lehetőségeiről, a  gyermek után járó ellátásokról. Megismerték a  válság helyzet esetén anyagi és erkölcsi támogatást nyújtó állami és civil szervezeteket.

 

A tanfolyam nagy súlyt fektetett a CSVSZ tanácsadást megalapozó kommunikációs ismeretekre, a válság tanácsadás szempontjaira. A CSVSZ védőnő a tájékoztatás, és a tanácsadás által tudja támogatni a CSVSZ-t felkereső nőket, párokat.

A képzés írásbeli vizsgával zárult, melyet mind a 40 résztvevő sikeresen teljesített. A legjobb eredményt – fél pont híján maximális pontszámot – ért el Ravaszné Jackl Krisztina (Mohács járás – Baranya megye), valamint Kacsó Katalin Melinda (Albertirsa - Pest megye). Az elméleti képzés után még egynapos gyakorlati ismeretátadás következik: egy CSVSZ tanácsadót keresnek fel a résztvevők, ahol a családvédelmi szolgálat mindennapi munkájáról szereznek tapasztalatot.

Az „Elégedettségi kérdőívekben” leírt észrevételek alapján a tanfolyamot hasznosnak és eredményesnek tartották a résztvevő védőnők. Néhány a vélemények közül: „A tanfolyam többet ért el, mint ami a feladata, célja volt. Nem csak a CSVSZ védőnői feladatok ellátására készítettek fel”, „Jól szervezett tanfolyamon vehettem részt”, „Sok új információ hangzott el. Nagyon pozitív személyiségekkel volt szerencsénk találkozni az előadók és a kollégák személyében is”.

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu