orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Még mindig sokan keresik fel háziorvosukat influenzaszerű tünetekkel

2011.03.02. Nyomtatás
Twitter

A 8. naptári héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma: 2011. február 21-27. között harmadával kevesebb beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok, mint a 7. héten. Ebben az időszakban az ország egészét tekintve kb. 32 000 fő jelentkezett az orvosnál influenzaszerű panaszokkal. A legtöbben Pest, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében keresték fel háziorvosukat, míg a legkevesebben Komárom-Esztergom, Csongrád és Baranya megyében. A csökkenés Baranya és Csongrád megyében a legerőteljesebb.

A betegek 28,9%-a 15 éven aluli gyermek, 40,7%-a a 15-34 éves korcsoportba tartozó fiatal felnőtt volt, 24,8% a 35-59 évesek, 5,6% pedig a 60 évesek vagy annál idősebbek közül került ki.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a nyolcadik naptári héten 24%-kal csökkent az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylő betegek száma (262 fő) az előző héthez viszonyítva.

A jelenlegi szezonban 2011. február 27-ig összesen 35 influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ. Az elhunyt személyek közül 32 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus és 3 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A 8. héten nyolc közösséget érintő légúti járványról értesült az ÁNTSZ. A megbetegedések halmozódása az ország 4 közigazgatási területén 7 óvodát, 1 általános iskolát érintett.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az utóbbi két hétben csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, az ország valamennyi területére kiterjedő influenzajárvány intenzitása mérséklődött.

A 8. héten a laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedések döntő többségét (88,2%) a 2009-es pandémiás influenzavírus okozta.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu