orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Strandszezon: az elmúlt évihez hasonló a helyzet

2011.07.21. Nyomtatás
Twitter
Akkor ellenőriznek, amikor sok a vendég, így kapnak hiteles képet

2011. július 21.

Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal köztes elemzése a szezonálisan működő medencés fürdőhelyekről. Az összesítés szerint hazánkban 613 ilyen egység működik. Az üzemeltetők kötelessége az úgynevezett önellenőrzés, emellett a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek hatósági ellenőrzéseket végeznek. Ez utóbbi során az egységek kétharmadát keresték fel július elejéig. Sok olyan fürdőhely akadt az idén – főleg a júniusi, átlagosnál hűvösebb időjárás miatt –, amelyek csak az elmúlt hetekben nyitottak ki. A szakemberek természetesen ezeket is folyamatosan felkeresik. A hatósági vizsgálatok során törekednek arra, hogy a fürdőhelyeket a legnagyobb terhelés idején ellenőrizzék, vagyis akkor, amikor sok a vendég.

Az eddigi ellenőrzések során az esetek 57 százalékában semmiféle kifogást nem találtak a szakemberek, 13 százalékot tesz ki viszont azon fürdőhelyek száma, ahol többféle hiányosságot is feltártak. A problémák között leggyakrabban a burkolatok töredezettsége, az üzemnapló nem megfelelő vezetése, az üzemeltetéshez szükséges szakképzett munkaerő biztosítása, illetve az uszodamester hiánya szerepeltek. Több helyen okozott gondot az is, hogy nem volt naprakész az üzemeltetési szabályzat. A fürdőhelyek ellenőrzésénél a szakemberek rendkívül körültekintően járnak el, így volt olyan eset is, ahol a parlagfűszükséges irtására, egy másik helyen a rágcsálóirtás elmaradására hívták fel a figyelmet. Előfordult, hogy azért kellett intézkedni, mert a szaunából hiányzott a vészcsengő.

Az ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül, ha kifogást találnak, azt ebben rögzítik. Egyúttal felszólítják az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására. A megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek szükséges esetben utóellenőrzést végeznek.

A fürdőhelyek ellenőrzésének része a hatósági vízminták vizsgálata is. Az eddig beérkezett és feldolgozott adatokból megállapítható, hogy az ún. töltő-ürítő medencék fele a kifogásolt kategóriába került. Ugyanakkor a szezonálisan működő medencés fürdőhelyek jóval nagyobb részében használják a korszerűbb vízforgatós rendszert. Ezek 81 százaléka megfelelő minősítést kapott. Az ÁNTSZ az idei szezonban eddig nem kapott bejelentést olyan megbetegedésről, illetve fertőzésről, melynek eredete a medencés fürdőhelyekre vezethető vissza. Arra sem akadt példa, hogy közegészségügyi vagy járványügyi veszély miatt valamely medence használatát meg kellett volna tiltani.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak azzal, ha – a szabályoknak megfelelően – fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. Felhevült testettel senki se ugorjon a vízbe!

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály