orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A szakértők az antibiotikumok felelősségteljes használatát szorgalmazzák

2009.11.18. Nyomtatás
Twitter

A 2009. november 18-án megrendezett II. Európai Antibiotikum Napon, az Európai Antimikrobiális Rezisztencia Surveillance Rendszer (European Antimicrobial Resistance Surveillance System -EARSS) által gyűjtött és bemutatott új, európai szintű adatok azt mutatták, hogy az antibiotikum rezisztencia mértékének növekedése veszélyezteti az antibiotikumok hatékonyságát. Sőt, az Eurosurveillance-ben megjelent, nemrégiben az intenzív betegápolásban dolgozó orvosok körében végzett felmérés alapján egész Európában megjelentek már az antibiotikumra teljesen vagy szinte teljesen rezisztens baktériumok.

A mai napon az Európai Antibiotikum Nap alkalmából tartott EU-szintű szemináriumon Maria Larsson, svéd egészségügyi és idősek gondozásáért felelős miniszter elmondta: „Kulcsfontosságú, hogy az antibiotikumok felelősségteljes használatára szólítsuk fel az embereket, azért hogy harcolni tudjunk a rezisztencia ellen és megőrizzük az antibiotikumok hatásosságát a jövő generációi számára.” A svéd EU-elnökség által összehívott konferencián, melynek célja a hatékony antibiotikum használat újszerű ösztönzése volt, hangsúlyozták, hogy sürgősen szükség van új antibiotikumok fejlesztésének az ösztönzésére.

Jakab Zsuzsanna, az ECDC igazgatója kiemelte, hogy „Az antibiotikumok használatához közvetlenül kötődik az Európa szerte növekvő mértékben jelentkező rezisztencia kialakulása számos létfontosságú antibiotikummal szemben, valamint az új baktériumok megjelenése, melyek minden ismert antibiotikummal szemben rezisztensek. Hatékony antibiotikumok nélkül a modern orvosi kezelések, úgy mint az operáció, a transzplantáció vagy az intenzív betegápolás lehetetlenné fognak válni. Az Európai Antibiotikum Nap célja, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy az antibiotikum rezisztencia komoly népegészségügyi veszélyt jelent és, hogy kommunikálja az emberek felé az antibiotikum felelős használatának fontosságát a folyamat megfékezése érdekében.”

Magyarországon is ezen a napon tartják azt a szakmai konferenciát, amely az antibiotikumok helyes használatára hívja fel a figyelmet, mert a túlzott, vagy helytelen antibiotikum használat az antibiotikumos kezelésre rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Az antibiotikum kizárólag bakteriális fertőzések kezelésekor hatásos, hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekre, mint a nátha vagy az influenza. Csak orvos alkalmas a megfelelő diagnózis felállítására és annak eldöntésére, hogy szükséges-e az antibiotikumos kezelés.

 

2009-ben a II. Európai Antibiotikum Nap arra összpontosít, hogy az alapellátást végző orvosok biztassák betegeiket az antibiotikum megfelelő használatára, különösen az olyan légúti fertőzésekben szenvedő beteg körében, mint a nátha vagy influenza. Az antibiotikumok 80-90 százalékának a felírása az alapellátásban történik – tudományos adatok alapján ezek nagy részénél az antibiotikum nem segít az adott fertőzés legyőzésére. Ezért az alapellátásban dolgozó orvosoknak – mint például a háziorvosoknak – igen fontos szerepük van az antibiotikumok helyes alkalmazásában.

ECDC sajtóiroda
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu