orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Magyarországon nincs ok aggodalomra a szalmonella egyik szerotípusa által okozott megbetegedések miatt

2012.08.02. Nyomtatás
Twitter

Több országot – így hazánkat is – érintő szalmonella megbetegedésekről ad tájékoztatást az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) honlapján.

Összességében hazánkban a szalmonella összes típusa által okozott megbetegedések számában kedvező a kép: 2011-hez képest több mint 500-al kevesebb az 1-28. hét tekintetében (2011-ben 2.548, 2012-ben 2018 eset) a megbetegedések száma. Az ún. Salmonella Stanley baktérium esetében növekedett meg csupán az esetszám: hazánkban januártól júniusig 63 betegnél volt kimutatható a diagnózis során. Aggodalomra azonban nincs ok: az egyes megbetegedések sehol nem halmozódtak, egymástól elkülönülve fordultak elő a megyék több mint felében. Mivel ez a szerotípus hazánkban elsősorban a kisgyermekeket fertőzte meg, a hányás, hasmenés és az antibiotikum kezelés miatt kórházi ellátásra is szükség volt.

Jelenleg a járványügyi szakemberek keresik az egymástól elszigetelten történt esetek közös jellemzőit. Járvány nincs. A higiénére azonban fokozottan felhívják a figyelmet, mely nemcsak ezen kórokozó esetében, de általánosan is követendő szabály egészségünk védelme érdekében.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu