orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Korhatár nélkül alkalmazható a védőoltás a szamárköhögés ellen

2012.01.24. Nyomtatás
Twitter
Egyedülálló hazánk kötelező védőoltási rendje és eredményessége a világon

A szamárköhögés (pertussis) rohamokban jelentkező, jellegzetes köhögés, amelyet a Bordetella Pertussis baktérium okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A kórokozónak nagy a fertőzőképessége. A betegség lefolyása csecsemőkorban a legsúlyosabb. Az ebben az időszakban átvészelt, későn felismert megbetegedés, életre szóló maradandó agykárosodást okozhat.

Minderre azonban hazánkban már csak nagyon kevesen emlékezhetnek, mert a szamárköhögés elleni védekezés is része az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendnek. A baktérium egyetlen gazdája az ember, így ha mindenkit beoltanának a világon, a betegség teljesen eltűnne.

 

Videónk: Szamárköhögés - mennyire gyakori az előfordulása Magyarországon és Európa más országaiban?

http://youtu.be/BP4N0IpsDSI

Válaszol: Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője

 

A védőoltással megelőzhető fertőzőbetegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, melyekre joggal lehet büszke. A 99 százalék körüli átoltottságot valamint a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedések terén elért eredményeket nem véletlenül irigylik a tőlünk keletre és a nyugatra fekvő országok is. Jelenleg hazánkban tíz fertőző megbetegedés ellen oltunk az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend keretében.

 

A kötelező védőoltásokhoz használt oltóanyagok kategóriájukban a legjobb minőségűek. Ennek köszönhetően Magyarországon az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendben teljes az esélyegyenlőség. A leggazdagabb és a legrosszabb szociális körülmények között élő gyermek is ugyanazt a vakcinát kapja meg. Adott kategóriában jobb oltóanyag a patikai forgalomban sem szerezhető be. A védőoltások bizonyos életkorhoz kötésére azért van szükség, mert a gyermek védekező rendszerének életkori sajátosságait és az éppen aktuális járványügyi helyzetet együttesen kell figyelembe venni.

 

2009-ben az iskolai, úgynevezett kampányoltások területén következett be a védőoltási rend kiigazítása. A hepatitis B elleni védőoltást ebben az évben nem csak a nyolcadikosok kapták meg, hanem a hetedikesek is. Azóta minden évben a hetedikeseket oltják. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a hepatitis B fertőzés vérrel és test váladékokkal (többek között nemi úton) terjed és a tizennégy éves életkor nem jelentett kellő biztonságot a nemi úton terjedő fertőző betegség hatékony megelőzéséhez.

 

A másik változás a pertussis (szamárköhögés) elleni védekezés hatékonyságát fokozza. A régebben használt hagyományos vakcinát fokozott reakciója miatt, hét éves kor felett nem lehetett alkalmazni. Az új típusú un. sejtmentes oltóanyag azonban gyakorlatilag korhatár nélkül alkalmazható.

 

A tizenegy éveseknek beadandó diftéria-tetanusz elleni védőoltás helyett most bevezetésre kerülő difteria-tetanusz-szamárköhögés elleni oltóanyaggal azokat a serdülőket védjük meg a fertőzéstől (hosszú távon, teljes biztonsággal), akik később, felnőtt korban teljes védelem alatt fogják világra hozni gyermekeiket és így nem fertőzik meg őket csecsemőkorban. Fontos tudni, hogy a szamárköhögés ellen nincs örökölt anyai immunitás (védettség), ezért az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendben két hónapos korban beadott védőoltásig az újszülötteket védőoltott környezetük tudja csupán megvédeni a fertőzéstől. A magyar védőoltási hagyományokhoz méltóan, hazánk az első olyan ország, ahol a serdülők között ez a védőoltás nem a tűzoltást, hanem a fokozott megelőzést szolgálja! Az oltás nagyrészt a gyerekkor időtartamára jelent védettséget, viszont felnőttkorban a fertőzés enyhébb formában játszódik le, sőt néha diagnosztizálatlan marad.

 

Angliában kétszeresére nőtt a megbetegedések száma

 

Angliában és Walesben a szamárköhögéses esetek száma több mint kétszeresére nőtt 2011-ben az azt megelőző évhez képest – erről számolt be január elején az Egyesült Királyság egészségügyi ügynöksége (Health Protection Agency HPA). A szamárköhögés kapcsán arról is írnak, hogy a betegség három, négy évenként ismétlődően ér el csúcspontot, az utolsó ilyet 2008-ban regisztrálták. A legnagyobb növekedés most a tizenévestől negyven éves korig terjedő csoportban tapasztalták. A HPA közleménye hangsúlyozza: a szamárköhögés megelőzésében a védőoltás a legfontosabb eszköz. A megbetegedések számának növekedéséről számoltak be az ausztrál hatóságok is – a probléma tehát nem csak európai.

 

Az utóbbi időben Nyugat-Európában javasolják a szamárköhögés elleni oltás felnőttkori frissítését. Ha egy nő szeronegatív, akkor gyerekvállalás előtt ajánlják az oltást. Hasonló esetben kismamáknak is kívánatos a szülés után minél előbb beoltatniuk magukat. Ekkor az egész családot meg kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, a többi családtagot is be kell oltani.

 

A magyarországi helyzetről az Országos Epidemiológiai Központ a múlt év nyarán tette közzé jelentését. 2010-ben az előző évinél negyedével kevesebb pertussis megbetegedést regisztráltak. A B.pertussis kóroki szerepét valamennyi betegnél mikro-biológiai vizsgálatok is alátámasztották. A betegek 16%-a csecsemőkorú volt, ebben a korcsoportban volt a legmagasabb az előfordulási gyakoriság. A betegek 60%-a öt családi járványhoz tartozott.

 

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendet egyre többen kritizálják azokban az országokban, ahol a védőoltással megelőzhető megbetegedések terén a járványügyi helyzet aránylag jó és nagyjából stabil. A problémát nagyon egyszerűen megfogalmazva: ahol a szakemberek a munkát jól, precízen és pontosan, a lakossággal együttműködve végezték és jó eredményeket értek el, „saját maguk ellen dolgoztak”. Olyan alacsony szintre csökkent ugyanis a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek száma, hogy a lakosság nem fél tőle, mivel generációkon keresztül nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegséggel, annak esetleges tragikus következményeivel.

 

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jó eredményeket csak úgy lehet megtartani, ha az oltási fegyelem nem lazul fel!

 

További információk:

http://www.hpa.org.uk/webw/HPAweb&HPAwebStandard/HPAweb_C/1317132185149?p=1317132140479

 

http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/pertussis_report_2010_euvacnet.pdf

 

http://www.nathnac.org/travel/news/pertussis_au_130112.htm

 

http://www.oek.hu/oek.web?to=839&nid=41&pid=11&lang=hun

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%A1rk%C3%B6h%C3%B6g%C3%A9s

 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu