orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Higiénés szempontból minden eddiginél jobb volt a helyzet

2011.08.26. Nyomtatás
Twitter
Mindössze egy eljárást indult

2011. augusztus 25.

Folyamatos volt a közegészségügyi ellenőrzés az augusztus 8. és 15. között megrendezett Sziget Fesztiválon. A Fesztiválon a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv területileg illetékes intézete munkatársai 206 ellenőrzést végeztek. Nem történt rendkívüli esemény, élelmiszer eredetű megbetegedésre illetve járványügyi esemény bejelentésére sem került sor. A rendezőket is mindössze néhány esetben riasztották szemét, szennyvíz, illetve kóbor kutya miatt. Az egészségügyért felelős szervezők is megfelelő ellátást biztosítottak.

Az Óbudai Hajógyári Szigeten megrendezett fesztiválon 380 ezer fő szórakozott, naponta átlagosan 40 ezren keresték fel a Szigetet. A Budapest Főváros Kormányhivatal III. Kerületi Népegészségügyi Intézet munkatársai már az előkészítő munkában is részt vettek, folyamatos egyeztetésekkel segítették a szervezőket.

A tisztiorvos a fesztivál ideje alatt vizsgálta az egészségügyi ellátás feltételeit is. A betegek, sérültek ellátását 17 orvos, műszakonként 8 szakápoló biztosította a 3 vizsgáló helyiségben és a 15 ágyas fektető megfigyelőben. Mentési, betegszállítási feladatokhoz 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 szakápolós mentő-gépkocsi állt rendelkezésre. Összesen 54 fő elsősegélynyújtó valamint a motoros mentőegység is besegített. A fekvőbeteg intézeti hátteret 5 kórház biztosította. A rendezvény alatt 2400 fő vette igénybe az orvosi ellátást, közülük 85 főt szállítottak mentővel további vizsgálatra.

A Sziget szervezői ideiglenes vízhálózatot építettek ki. A rendezvény nyitása előtt 57 pontról vettek mintát, a vizsgálatok minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A vegyi bontású illemhelyeken kívül WC-csoportok, piszoárok, zuhanyozók és kézmosók segítették a megfelelő higiénés körülményeket. Az ellenőrzések során csak egy esetben találtak olyan hiányosságot, ami miatt eljárást kellett indítani.

Az élelmiszer és vendéglátó egységek ellenőrzését részben a Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszer Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársaival közösen, részben a III. Kerületi Népegészségügyi Intézet munkatársai önállóan végezték. A közegészségügyi ellenőrzések az élelmiszer árusok higiénés helyzetére, a hulladék kezelésére, a szennyvíz gyűjtésére és kezelésére, valamint a személyi higiénére terjedtek ki. Ezen a területen 181 ellenőrzés történt, csak kisebb hiányosságok fordultak elő. A melegkonyhás egységekben elérték, hogy mind a kézmosáshoz, mind a mosogatáshoz biztosították a folyó melegvizet.

A Szigeten véradással, HIV-, illetve egyéb szűrővizsgálatokkal, életmóddal kapcsolatos tanácsokkal is várták a fesztiválozókat, ezeket szintén ellenőrizték munkatársaink.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály