orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Szórványos az influenzaszerű megbetegedések előfordulása

2011.03.23. Nyomtatás
Twitter
  • Országos járvány már nincs, de Pest és Fejér megyében még terjednek a vírusok

  • A legtöbb beteg 15-34 év közötti fiatal felnőtt

  • A fertőzésekért fele-fele arányban felelős az influenza A(H1N1)2009 és a B vírus

Az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. 2011. március 14. és 20. között mintegy 10.000 ember kereste fel orvosát felső légúti panaszokkal. Ez 43 százalékkal kevesebb az előző hetinél. Pest és Fejér megyékben azonban még mindig járványszerűen terjednek az influenza vírusok.

Az országos adatok a szerint a legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, de sok a fertőzött a 15 évesnél fiatalabb korcsoportban is. Kórházba 72 új beteg került, közülük 17- nek intenzív ellátásra, 12-nek pedig gépi lélegeztetésre is szüksége volt.

A jelenlegi szezonban, március 20-ig az ÁNTSZ 71 olyan halálesetről értesült, amely az influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. 67 esetben az A(H1N1)2009, 4 esetben pedig a B vírus kóroki szerepét mutatták ki a vizsgálatok. Az elhunytak kétharmada fiatalabb volt 60 évesnél, köztük van 3 ötévesnél fiatalabb gyermek is.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 11. héten az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága a járványküszöb alá (150 beteg / 100.000 lakos) csökkent. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedésekért ebben az időszakban fele-fele arányban volt felelős az influenza A(H1N1)2009 és az influenza B vírus.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu