orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Vigyázat: szteroid tartalmú étrendkiegészítők kerülhettek Magyarországra!

2010.07.08. Nyomtatás
Twitter

2010. július 8.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt a RASFF (az Európai Unió élelmiszekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszere) arról értesítette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi hatósága (FDA) vizsgálatai nyomán visszavonnak 65 féle étrend-kiegészítőt. A készítmények szteroid illetve szteroid-szerű összetevőt tartalmaznak, ezért az eljárás alá vont cég, a Bodybuilding.com – önkéntes intézkedésben – mind az USA, mind nemzetközi viszonylatban visszahívta a termékek valamennyi gyártási és minőségmegőrzési idejű tételét.

A vizsgálatok 43 termékben anabolikus szteroidot, 14-ben pedig olyan szteroid-hatású összetevőt mutattak ki, melyek anabolikus szteroidokhoz hasonló, alapvetően anabolikus és androgén hatásúak, így azonos kockázatúak, nem ellenőrzött gyógyszereknek minősülnek. A szteroidok hormonhatású kémiai anyagok. Elsősorban a testépítők izomtömeg-növelésre használják, illegálisan, nem számolva a termék súlyos mellékhatásaival. A készítmény befolyásolhatja a fiatal szervezet fejlődését, növekedését, a másodlagos nemi jelleget, csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az izomtömeg-növelő készítményeket interneten keresztül is forgalomba hozták, a lakosság MLM ügynöki hálózaton keresztül, konditermekben is hozzájuthat.

Az FDA ezért 2010. június 29-én első osztályú szintre emelte a termékek visszahívását, tekintettel azok súlyos egészségügyi kockázatára, és erről értesítette az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerét (RASFF).

A termék Magyarországra is bekerülhetett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya körlevélben fordult valamennyi régióhoz, hogy fokozottan figyeljék ellenőrzéseik során a kérdéses termékek előfordulását. Az ÁNTSZ felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásároljanak az alábbi termékekből, ha már megvásárolták, ne fogyasszák őket!

Terméklista

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu