orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Szúnyogirtás ÁNTSZ szervezésben

2010.06.12. Nyomtatás
Twitter

2010. június 12.

Az idén a szokásosnál hamarabb indult el a szúnyoginvázió, ráadásul az extrém csapadékos időjárás, melyet kánikula követett, tovább fokozta a vérszívók szaporodását. Az ÁNTSZ soron kívül adja ki a vállalkozások számára az engedélyeket az egész országban,hogy minél előbb megtörténhessen a szúnyogmentesítés. Az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi.

Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben. Ha a jelenlegi időjárást nem enyhíti egy hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy sok lesz a szúnyog az irtás ellenére, amely csökkenti ugyan a szúnyogok számát, de ki nem irtja teljesen. Ezért az irtást 2 hét múlva megismételtetjük.

Az ÁNTSZ Észak-magyarországi régiójában dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szombaton személyesen koordinálta a helyszínen a szúnyogirtás indítását. A csípő szúnyogok elszaporodásának megakadályozására június 12-én estétől kezdődően az elkövetkezendő napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megye ár- és belvízzel érintett településein az ÁNTSZ végezteti légi úton az irtást. Az alkalmazott szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik.

Nyomatékosan felhívjuk azonban a méhészek figyelmét, hogy a méhek védelméről ebben az időszakban gondoskodjanak!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szúnyogirtás idejével és helyszínével kapcsolatos információkat az ÁNTSZ honlapján folyamatosan frissítjük.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu