orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a Németországban zajló, súlyos szövődménnyel járó hasmenéses járványról

2011.05.25. Nyomtatás
Twitter

Ezek a fertőzések ismertek, 1985 óta az Országos Epidemiológiai Központban regisztrálásra kerülnek, hazánkban évente néhány eset előfordult, azonban összefüggő, nagy járványos méreteket nem öltött.

Magyarországon a súlyos, vérzéssel járó hasmenéses megbetegedések jelentése kötelező, ilyenkor az alapellátás, szakellátás orvosa vagy a kórházban dolgozó szakember azonnal jelzi az egészségügyi hatóság számára az eseteket és gondoskodik a megfelelő vizsgálati anyag beküldéséről. A minták vizsgálatára a szükséges laboratóriumi háttérrel rendelkezünk, melyben a laboratóriumi hálózati együttműködés keretében ezek a minták eljutnak az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Központ referencia laboratóriumába, így az esetek felderítésre kerülnek.

A járványügyi felügyelet megerősítése ilyen konkrét, rendkívüli helyzetben azonnal megtörténik, a járványügyi és járványügyi mikrobiológiai szakemberek fokozottan figyelik, hogy Magyarországon felbukkan-e ilyen megbetegedés.

Eddig hazánkban az esetek előfordulását nem jelezték (2011. május 25.). A többi európai országhoz hasonlóan az Országos Epidemiológiai Központ is szükségesnek tartja felhívni azonban a figyelmet arra, hogy olyan személyeknél, akik az elmúlt 2 hétben Németországban jártak és hasonló tünetekkel megbetegedtek, felmerülhet e betegség gyanúja is.

Mind a kórokozó kimutatására, mind a szükséges intézkedések meghozatalára a szakmai szervezet felkészült, azt célozva, hogy a súlyos kórkép behurcolás esetén se terjedjen tovább hazánkban.

Nagyon fontos az általános személyi higiénés szabályok betartására ez alkalommal is felhívni a figyelmet!

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu