orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Továbbra is előírt az egyéni védőeszköz használata a vörösiszap szálló pora ellen

2010.10.20. Nyomtatás
Twitter

2010. október 20.

A Magyar Alumínium Zrt. ajkai vörösiszap tározójának gátszakadása során mintegy egymillió köbméter erősen lúgos, 13 pH vegyhatású, híg iszap és víz elegye ömlött ki, amely alacsony mennyiségben többféle fémszennyeződést is tartalmaz. A vörösiszap a vele érintkezőszemélyeknél az erős lúgossága miatt okozott sérüléseket. A nehézfém tartalom – tekintettel az alacsony mennyiségre – az egészségre eddig akut egészségkárosodást nem okozott.

A vörösiszap kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban ugyancsak a lúgos vegyhatás miatt a légutak nyálkahártyáját ingerli. A por belégzése eddig a lakosság és a területen dolgozó segítségnyújtó állomány körében megbetegedéseket nem okozott.

A vörösiszap ömlés által sújtott térségben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDKTVF) és az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) közösen, összehangoltan méri és elemzi a levegő por-szennyezettségét. A környezetvédelmi hatóság Devecser településen négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Kisberzsenyen és Tüskeváron mér. Az OKI Környezetegészségügyi főosztálya két helyen, Karakószörcsögön és Devecserben akkreditált, úgynevezett szakaszos, aktív mintavételi módszert alkalmazva végzi a vizsgálatokat a szálló por PM10 frakciójának (a szálló por egészségügyi szempontból akkor veszélyes, ha a porszemcsék mérete 10µm alatt van) meghatározása érdekében. A térség valamennyi mérési adata az OTH Gyorsreagálási főosztályára érkezik. Az OKI az integrált rendszerből kapott valamennyi adatot környezetegészségügyi szempontból értékeli.

A szálló por a 2010. október 07-16. közötti időszakban Devecser több területén, valamint Somlóvásárhelyen átlépte az 50µg/m3egészségügyi határértéket, de nem érte el a 75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket, amikor már a lakosság figyelmét fel kell hívni arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére.

A helyszíni szálló por mintákból meghatározták a kémiai összetételt is. Az eredmények alapján a vörösiszap üledék felporzásából származó szálló por adott tömegkoncentrációban egyelőre nem látszik veszélyesnek. Nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szálló por értékeket mérnek.

Az ÁNTSZ-KvVF integrált mérési rendszerének eredményei alapján az Országos Környezetegészségügyi Intézetlevegőminőségi elemzései megerősítik, hogy a por összetétele alapján, a lúgos vegyhatás miatt elővigyázatosságból az OMFI szakértői által javasolt FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő. Kiemelten extrém poros munkahelyen esetleg az FFP3D álarc használata javasolt.

Mivel nincs forgalomban gyermekek számára készült megfelelő méretű álarc, ezért számukra az alászívás megelőzése szempontjából a jó minőségű, többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használata célszerű.

ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ OTH Gyorsreagálási Főosztály
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu