orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Újjáéledő megállapodás a tisztiorvosi szolgálattal (2010. 12. 15.)

2010.12.15. Nyomtatás
Twitter

2010. december 14. 13:16

Átfogó, az ÁNTSZ és a BM OKF teljes tevékenységét lefedő együttműködési megállapodást kötött a két szervezet december 14-én.

Mielőtt a két testület vezetője kézjegyével látta volna el a dokumentumot, Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, az elmúlt időszak tapasztalataira támaszkodva váltják most ki az eddigi, több részből álló megállapodást egyolyannal, amely lefedi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság teljes szakmai tevékenységét. A tábornok hangsúlyozta, a cél a veszélyhelyzetek, rendkívüli helyzetek egészségügyi biztosításának kézben tartása – példaként a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa idején végzett közös munkát említette. Afőigazgató hozzátette, az ÁNTSZ sok jogkörrel rendelkezik, így a víz, a levegő, bizonyos feltételek mellett a talaj szennyezettségét figyelheti, átcsoportosíthat erőket, eszközöket, egészségügyi kontrollt gyakorolhat, jelentős laboratóriumi és szakember-háttérrel rendelkezik

– tehát minden adott ahhoz, hogy rendkívüli helyzetben gyorsan reagálhasson. Dr. BakondiGyörgy hangsúlyozta, az ÁNTSZ tevékenysége a közbiztonság megőrzésének fontos része.

Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos a tábornok szavaihoz hozzátette, az ÁNTSZ erős felügyelet, irányítás mellett egészségügyi szakértelmét adja ahhoz, hogy az egyes veszélyhelyzetekben meg lehessen őrizni az érintettek egészségét, vagy legalább a lehető legkisebb egészségügyi veszteséggel lehessen megoldani a helyzetet. A tisztiorvosi szolgálat vezetője köszönetét fejezte ki azért, hogy a katasztrófavédelem minden alkalommal kikéri azÁNTSZ véleményét, illetve konstruktívan együttműködik az egészségügyi szakemberekkel. Dr. Paller Judit azt kérte Dr. Bakondi Györgytől, hogy ezt a köszönetnyilvánítást a tábornok tolmácsolja minden érintett kollégának. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta a békeidős felkészülés fontosságát, amikor nyugodt körülmények között tudja a két szervezet megismerni egymást, a másik erő-, eszközállományát.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató beszélt arról, hogy a két testület összehangolja felkészítési, tervezési, készletgazdálkodási gyakorlatait, az együttműködés kiterjed minden szóba jöhető területre és eseményre, még akkor is, ha az adott szituáció még sosem fordult elő Magyarországon. „A legrosszabb szcenárióra készülünk” – fogalmazott Dr. Bakondi György.

Az együttműködési megállapodás szerint egyebek mellett az ÁNTSZ és a BM OKF kölcsönösen biztosítja egymás számára az élet- és vagyonmentéshez, a lakosság biztonságának növeléséhez, valamint a katasztrófa-, rendkívüli helyzet elhárításához szükséges, vagy az azzal összefüggő, rendelkezésre álló információkat az ügyeleti rendszeren, valamint a gyorsreagálású szolgálat ügyeletén keresztül; a szakmai döntések meghozatalához szükséges adatokat, ismereteket a kárhelyszínen is haladéktalanul egymás tudomására hozzák; részt vesznek egymás szakmai képzésén, tudományos munkájában.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu