orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Útnak indul a Nyári egészségtábor

2014.07.18. Nyomtatás
Twitter
Szűrések, betegségmegelőzés és életmód tanácsok a Velencei-tónál és a Balaton körül

Emlőszűréssel, testtömeg index méréssel, a dohányzásról való leszokást segítő tanácsokkal, az egészséges táplálkozást szolgáló tippekkel, anyajegyszűréssel is várják az érdeklődőket a Nyári egészségtáborban. Az idén kiemelt témaként a méhnyakszűrés fontosságára, a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet a szakemberek. A rendezvénysorozat a Velencei-tó partján kezdődik, és körbejárja a Balatont.

A Nyári egészségtábor célja, hogy felhívja a lakosság, a látogatók figyelmét az egészségvédelem, a szűrővizsgálatokon való részvétel jelentőségére. A programsorozatot az elmúlt évben komoly érdeklődés kísérte, a legnépszerűbb az anyajegyszűrés volt, amit összesen 6500-an vettek igénybe. Sokan voltak kíváncsiak az általuk kilélegzett szén-monoxid mennyiségére, ami a dohányzás negatív hatásait mutatja meg. A testtömeg index mérés is népszerű volt, aki elégedetlen volt az eredménnyel, rögtön táplálkozási tanácsokat is kérhetett. Mindezek az idei programban is szerepelnek.
Az idei Nyári egészségtábor egyik kiemelt témája a méhnyakrák megelőzés lesz, hiszen 2014. szeptember 1-től a Nemzeti Védőoltási Rend részeként a 7. osztályos – legalább 12 éves – lányoknak ingyenesen elérhető lesz a méhnyakrák elleni védőoltás. A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében: Magyarországon évente több, mint 400 nő hal meg ebben a betegségben, pedig a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető.

Az egészségtábor a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpontjának modern, digitális mammográfiás szűrőkamionja mellé telepített mobil pavilonokból épül fel. Szakemberek itt fogadják az érdeklődőket egészségfejlesztési szolgáltatásokkal. A gyerekekre idén is külön gondolnak a szervezők, animátorok irányítása mellett játszhatnak, ismerkedhetnek játékos formában az egészséggel. Hasznos információkat tartalmazó tájékoztató anyagokról is gondoskodnak a szervezők, így többek között az ivóvízminőséggel, a kullancsokkal, a hőséggel, a parlagfűvel, a nyári élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban. A Nyári egészségtáborban több helyszínen véradásra is lesz lehetőség.

A 2014. július 18. és augusztus 18. között zajló Nyári egészségtábor összesen 9 helyszínen fogadja az érdeklődőket:

Agárd – július 18-20. Alsóörs – július 21-24.

Csopak – július 25-27.
Balatonfüred – július 28-31.
Keszthely – augusztus 1-5.
Fonyód – augusztus 6-8.
Balatonboglár – augusztus 9-10.
Balatonföldvár – augusztus 11-13.
Siófok – augusztus 14-18.


A tábor mindig vízhez közeli helyszínre települ, több esetben a strand területén belülre.

További információk találhatók a https://www.antsz.hu/nyari_egeszsegtabor internetes oldalon.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága felkérésére a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és vele együttműködve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az érintett megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveivel közösen szervezi, irányítja és bonyolítja le. Bekapcsolódik a rendezvénysorozatba az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Térségi Egészségfejlesztési Irodák, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpontja, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, valamint a Magyar Rezidens Szövetség is.


Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu