orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A válaszadók kétharmada rendszeres energiaital-fogyasztó!

2012.02.22. Nyomtatás
Twitter

Egy hónap leforgása alatt, január 17. és február 16. között összesen 6386 fő 10-18 éves fiatal töltötte ki az ÁNTSZ honlapján található, az energiaital fogyasztással kapcsolatos anonim felmérőlapot.

Az ÁNTSZ honlapján található az a 10-18 éves korosztály számára összeállított kérdőív, amely a fiatalok ismeretét méri fel az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről, valamint rákérdez fogyasztási szokásaikra is. Az ily módon nyert adatok az ÁNTSZ prevenciós munkájához adnak segítséget, mellyel reményeink szerint csökkenthető a tudatlanságból, figyelmetlenségből fakadó energiaital-túladagolás, melynek háromnegyede jelenleg a 18 év alatti fiatalokat érinti.

A kérdőívek feldolgozása során kiderült, hogy legtöbbjük (65%) városi lakóhellyel rendelkező fiatal. A felmérőlapot kitöltők 34%-a 15-16 év, 29%-a 13-14 év, 23%-a 17-18 év, 14%-a pedig 11-12 év közötti.  A nemek arányát tekintve 51% fiú, 49% pedig lány.

A válaszadók 86%-a ivott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Az energiaitalt kipróbálók több mint harmada (39%) 11-12 éves kora között fogyasztott először a termékből, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy 9%-uk már 6-8 éves korában megtette ezt.

A válaszadók legnagyobb része iskolában (19%), interneten (19%) és televízióban (2%) hallott az energiaitalok veszélyeiről. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget, továbbá hányingert és hányást okoz, károsítja a májat a vesét és az agyat is. Ennek ellenére a kérdőívet kitöltők 21%-a jónak tartja a termék fogyasztását.

A válaszadók majdnem felének családjában fogyaszt valaki energiaitalt, egyharmaduknál pedig a termék otthon is elérhető. Szintén egyharmaduk gondolja azt, hogy az energiaitalok – hasonlóan az üdítőitalokhoz – alkalmasak a szomjúság oltására, 16% szerint pedig a sportital és az energiaital ugyanaz.

A kérdőívet kitöltők kétharmada (64%) gondolja magáról, hogy rendszeres energiaital-fogyasztó. A magukat rendszeres fogyasztónak tartók majdnem fele (42%) pedig azért issza a terméket, mert szereti az ízét. A rendszeres fogyasztók fele havonta 1-2 kis dobozzal, ötödük hetente 1-2 kis dobozzal fogyaszt energiaitalt.  A rendszeres energiaital-fogyasztó válaszadók háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy saját magának vásárolja a terméket.

A kérdőívet kitöltő, magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 15%-a (616 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról és gyors szívdobogásról számolt be, negyedüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni. Az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 90%-a nyilatkozott úgy, hogy szüleik tudtával isznak energiaitalt. Azonban amíg 57% esetében a szülők nem helyeslik e tettüket, 3 % esetében a szülőket nem zavarja, 10% esetében pedig a szülők nem is tudnak arról, hogy gyermekük energiaitalt fogyaszt.

A magukat rendszeres fogyasztóknak tartó válaszadók 38%-a már kipróbálta az alkohol és az energiaital együttes hatását.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu