orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Visszaéltek az ÁNTSZ nevével

2010.10.13. Nyomtatás
Twitter

2010. október 13.

A Heti Válasz hírportálon olyan információk jelentek meg, mely szerint egy magát ÁNTSZ-esnek valló ismeretlen nő higiénés előírásokat kért számon a mentésben résztvevőket segítő csoporttól. Az ügyben tájékozódva egyértelművé vált, hogy valaki az ÁNTSZ nevével visszaélt.

A közétkeztetés hatósági felügyelete a „2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről” értelmében 2008. szeptember 1. óta a 274/2006. (XII.23.) Korm. Rendelettel létrehozott Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal feladata. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai ilyen ellenőrzéseket nem végeznek és nem is végezhetnek.

Éppen ezért nem állja meg a helyét az a hír, hogy október 8-án, pénteken ÁNTSZ-es alkalmazott fenyegette volna meg az iszapkárosultak számára ételt készítő segítőket, s az alkalmazott felháborodottan követelte volna a 3 medencés mosogatót és különféle engedélyeket, majd fenyegetőzve távozott azzal, hogy másnap visszajön a kollégáival.

A területileg illetékes ÁNTSZ regionális intézet munkatársai a katasztrófa sújtotta területen sem konyhákat, sem vendéglátóhelyeket, sem segélyosztókat nem kerestek meg, semmiféle utasítást mosogatásra, higiénés előírások betartására vonatkozóan nem adtak. Az ÁNTSZ helyszínen tartózkodó munkatársainak feladata a lakosság tájékoztatása, a védekezési munkákban résztvevők védőeszköz használatra vonatkozó felvilágosítása.

ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézete
ÁNTSZ OTH Gyorsreagálási Főosztály
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu