orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A vonaton se gyújts rá! Az ÁNTSZ és a MÁV is készül az új szabályok betartatására

2011.09.27. Nyomtatás
Twitter

2011. szeptember 27.

Közös ellenőrzési akciót tartott a Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő egyik reggeli vonaton a Ráckevei Kistérségi, illetve a XX., XXIII. Kerületi Népegészségügyi Intézet, valamint a MÁV Start Zrt. A rendőrség együttműködésével vizsgálták a Nemdohányzók Védelméről Szóló törvény előírásainak betartását.

Az Országgyűlés áprilisban elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. Ennek értelmében valamennyi zárt légterű nyilvános helyen teljes dohányzási tilalom lesz érvényben. Ez vonatkozik valamennyi munkahelyre, illetve vendéglátóipari egységre is, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöketbuszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is.

Az ellenőrzés az ÁNTSZ, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek feladata lesz, amelyre már készülnek a szolgálat munkatársai. A közegészségügyi felügyelők a jelenleg hatályos szabályok betartását évek óta vizsgálják, 2011. első félévében például összesen több mint 18 ezer alkalommal. 42 esetben került sor egészségvédelmi bírság kiszabására, melynek összege 20 ezertől akár 2.5 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy magánszemélyről vagy intézményről van-e szó. Az eljárás során mérlegelik a cselekmény súlyát és az elkövető személyi körülményeit is. A több évre visszamenő adatok szerint a helyzet folyamatosan javul.

A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán már most is tilos a dohányzás: az összes InterCity és a nemzetközi vonatok mellett az elővárosi és a mellékvonalak nagyobb része is nemdohányzó kocsikkal közlekedik. A jegyvizsgálók kiemelt feladata a dohányzási tilalmat megszegőkkel szembeni határozott fellépés, felszólítva az utast a szabálysértés azonnali abbahagyására, emellett 8 ezer forintos pótdíjat szabnak ki. A nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezései szerint a jegyvizsgáló – mint a tömegközlekedési eszköz működtetésében hivatásszerűen közreműködő személy – felszólítására a tiltott helyen dohányzó utas köteles személyazonosságát hitelt érdemlően igazolni. A MÁV-START Zrt. a dohányzással kapcsolatos ellenőrzéseket az idei év tavaszától civil ruhás rendőri segítséggel szigorította és a tervek szerint ezt a jövőben is folytatja. A tapasztalatok alapján a szabályokat megszegő utasok jelentős része a diákok illetve a vasúton munkába járók közül kerül ki.

A Nemdohányzók Védelméről szóló törvény változásai 2012. január 1-jén lépnek hatályba, de bírságot csak három hónap türelmi idő után szabnak ki. Fontos kiemelni, hogy az ÁNTSZ első számú célja nem a büntetés, hanem a dohányzók meggyőzése arról, hogy káros szenvedélyük aránytalanul nagy egészségkockázatot jelent számukra, illetve a dohányfüst révén környezetükre is. Ezért a már létező,leszokást segítő programok mellett újabbak indítását tervezik. A dohányzók és a nemdohányzók számára is hasznos ismeretekkel szolgál a www.leteszemacigit.hu internetes oldal folyamatosan bővülő tartalommal.

A törvény szigorításával Magyarország is megfelel majd az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak és egyben jelentős mértékben csökkentheti a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági károkat is.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu