orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Hőség és légszennyezettség: nő a levegőben az ózon koncetrációja

2015.07.03. Nyomtatás
Twitter

Tíz városban is meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket a legutóbbi mérések alapján. Az érintett települések: Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Ajka, Veszprém. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás, ezért az ÁNTSZ a légúti betegségben szenvedők, asztmások számára azt javasolja, hogy az egyébként is forró déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és az egészséges emberek is kerüljék a kültérben végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Mi is az ózon?

Az ózon egy színtelen, nagy koncentrációban halványkék, szúrós szagú gáz.

Hol található?

Megtalálható a sztratoszférában (ózonpajzs), ahol a hatása kifejezetten pozitív, mivel kiszűri a káros UV sugárzás nagy részét. Azonban ózon képződik a földfelszín közelében is (talajközeli ózon), ahol hatása már negatív.

Hogyan képződik?

A környezeti levegőben jelenlévő ózon (O3) másodlagos légszennyező anyag, kialakulásához ún. ózonelőképző anyagokra (nitrogén-monoxid, szerves gyökök, szén-monoxid, illékony szerves vegyületek) és napsütésben gazdag nyári periódusra (magas napi hőmérséklet, gyenge szél, alacsony légnedvesség) van szükség. Az ózon képződéséhez bizonyos idő szükséges, így az ózonkoncentráció általában a déli órákban éri el a maximumát. Késő délután a forgalom erősödésével újra több nitrogén-monoxid és szén-monoxid jut a légkörbe, de az ózon koncentrációja már nem nő, mert a napsugárzás ekkor már nem elegendő.

Mit okozhat?

Az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát.  Súlyosbítja a pollenallergiát és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja. A hosszabb ideig tartó fizikai munka az egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek.

Hogyan kerülhető el?

  • A déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól. Kora reggel és késő este menjenek ki a levegőre.
  • Kora reggel és az éjszakai órákban szellőztessenek.
  • Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Mit tehetek a szennyezettség csökkentéséért?

  • Ha teheti, ne használjon gépkocsit. Ha ez mégis szükséges, vezessen lassabban (autópályán pl. 110 km/h), így csökkentheti a káros anyag kibocsátást.
  • Ne égessen avart és kerti hulladékot.
  • Kerülje a szerves oldószerek kibocsátásával járó tevékenységeket (pl. festés, mázolás).

Országos Közegészségügyi Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala