orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

A hazai ellenőrzések 20 %-ánál találtak valamilyen problémát a gyermekbiztos zárást igénylő termékeknél

2016.07.04. Nyomtatás
Twitter

A gyerekbiztos zárást igénylő termékek 80%-a megfelelő a hazai ellenőrzések alapján

Most váltak elérhetővé annak az Európai Uniós ellenőrzési projektnek az eredményei [1], amelynek során 2015 második felében 15 tagállamban, köztük a Magyarországon, a lakossági forgalomba hozott, veszélyes anyagot vagy keveréket tartalmazó termékek esetén ellenőrizték a gyermekbiztos zárak meglétét, azok megfelelőségét. Az ellenőrzött termékek 20 % esetén találtak valamilyen problémát a hazai felügyelők.Ez az arány jobb az Uniós átlagnál, ott ugyanis  797 ellenőrzött terméknek mindössze 71%-a kapott megfelelő minősítést.  Ám a hazai eredmény sem mondható jónak.


[1] Az Uniós projektről készült összesített angol nyelvű jelentés itt olvasható: http://echa.europa.eu/view-article/-/journal_content/title/many-consumer-products-with-hazardous-chemicals-are-not-child-resistant

A lakossági forgalomba kerülő fokozottan veszélyes anyagokra és keverékekre szigorú csomagolási előírások vonatkoznak, annak érdekében, hogy a balesetek lehetőség szerint elkerülhetők legyenek. Ezek közül is talán a legfontosabb, hogy az ilyen termékek esetén úgynevezett gyermekbiztos zárral kell ellátni a csomagolást, hogy a gyermekek a veszélyes vegyszerhez ne férhessenek hozzá. További előírás, hogy az ilyen termékek csomagolása ne legyen összetéveszthető pl. élelmiszerekkel, vagy kozmetikumokkal, és hogy ne keltse fel a gyermekek figyelmét sem. A legveszélyesebb termékek esetén a vakok és gyengénlátók által is kitapintható veszélyjelzést kell elhelyezni a csomagoláson. Mindezen előírások betartásának alapja természetesen az, hogy a gyártók, forgalmazók helyesen osztályozzák, azaz állapítsák meg termékeik veszélyességét.

A hazai felügyelők összesen 227 célzott ellenőrzést végeztek el hat hónap alatt, amelyek során a fenti előírásoknak való megfelelést vizsgálták a jellemző termékcsoportoknál. Gyermekbiztos zárást igénylő termékek lehetnek pl. a konyhai zsíroldók, lefolyótisztítók, oldószerek, WC tisztítók, rozsdamarók, grillgyújtó folyadékok, háztartási savak, lúgok. Bár egyes előírások esetén alapos mérlegelésre van szükség a megfelelőség megítéléséhez (pl. hogy felkeltheti-e a csomagolás így különösen annak színe, formája vagy éppen a csomagoláson lévő kép, a gyermek figyelmét), addig az osztályozásra vagy a gyengénlátókat figyelmeztető szimbólumra, annak elhelyezésére szigorú és objektív feltételrendszer vonatkozik. A gyermekbiztos zárak megfelelőségét akkreditált vizsgálóhelyek tanúsítják, gyermekek és felnőttek bevonásával végzett, pontosan szabályozott tesztek alapján.

A felügyelők az ellenőrzött 227 termékből 46 esetében találtak valamilyen problémát, jellemzően a gyermekbiztos zárással, különösen a tanúsítványok elérhetőségével, meglétével, megfelelősségével és a gyengénlátókat figyelmeztető jelzéssel azok hiányával vagy rossz helyen történő elhelyezésével volt a legtöbb probléma. Az ellenőrzést végző szakemberek 16, illetve 22 ilyen esetet azonosítottak és minden esetben hiánypótlásra szólították fel a vizsgált helyet (üzletet, boltot). Egy esetben, amikor a gyermekbiztos zárás egyértelműen hiányzott, a terméket a boltok polcairól is levetették. Pozitívan lehet értékelni, hogy valamennyi érintett cég együttműködő volt és legtöbbször maguk is törekedtek a hibák javítására.

Bár az ellenőrzési kampány hatására remélhetően kevesebb hibás csomagolású termék kerül forgalomba, nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb gyermekbiztos zár sem ér semmit, ha a terméket a gyermek számára elérhető helyen vagy esetleg nyitva hagyjuk.

Mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívja az Országos Közegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről, s az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.