orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Hőhullám érkezik

2016.06.16. Nyomtatás
Twitter

Előzetes figyelmeztetés

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását az érkező hőhullám miatt elsőfokú figyelmeztető jelzést ad ki az ország területére, a hét végére.

A hét eleji csapadékos, szeles, hűvösebb időjárás után az előrejelzett meleg, párás időszakokkal  váltakozó időjárás  jelentősen megterheli  szervezetünket, elsősorban az idősekét, illetve a szív- és érrendszeri betegségben, és egyéb krónikus betegségekben szenvedőkét.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtöktől déli áramlással igen meleg légtömegek érkeznek a Kárpát medencébe. Csütörtökön és pénteken  a napi középhőmérséklet országszerte 25 Celsius fok körül lesz, majd szombaton átmeneti csökkenés várható az esők miatt,  majd a keleti országrészben a hét elején ismét igen magas hőmérséklet várható, több fokkal 30 fok feletti maximummal.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat.  Aki teheti, tartózkodjon hűvös helyen, töltsön, több órát légkondicionált helyiségben valamint fogyasszanak több folyadékot: vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz az aludttej, a kefir, a joghurtok és a levesek. Fontos a só pótlás is!

 Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassuk a hőségben őket. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.

Az aktuális meteorológiai helyzetet a www.met.hu oldalon találja meg.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal