orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Hőhullám érkezik

2015.07.16. Nyomtatás
Twitter
Harmadfokú hőségriadó lesz péntektől

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától július 20. (hétfő) 16:00 óráig harmadfokú hőségriasztást, hőségriadót ad ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Az előrejelzés szerint a hétvégén 28-30 Celsius fok körüli napi középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 Celsius fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet. Az időjárás előrejelzés alapján valószínű a hőségriadó meghosszabbítása, melyről az országos tisztifőorvos 2015. július 20-án, hétfőn dönt.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Dátum

Minimum

Maximum

alsó

felső

alsó

felső

július 17.

péntek

14

23

31

36

július 18.

szombat

17

22

33

38

július 19.

vasárnap

18

23

33

39

július 20.

hétfő

18

23

31

36

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást,  hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

További információk:

https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/kozegeszsegugy/kornyezet_egeszsegugy/hoseghullam
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):
http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE
(megszólal: Dr. Páldy Anna, főorvos, Országos Közegészségügyi Központ)

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!