orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Példaértékű a hazai nukleáris biztonság

2016.06.30. Nyomtatás
Twitter

„2016. június 13. és 24. között zajlott le hazánk nukleárisbaleset-elhárítási rendszerének az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége (NAÜ) által végrehajtott felülvizsgálata, amelynek célja annak ellenőrzése volt, hogy a hazai rendszer mennyire felel meg a NAÜ 2015-ben kiadott, legújabb biztonsági szabályzatának.

A felülvizsgálatot a NAÜ által delegált kilenc főből álló nemzetközi szakértői csoport, az ún. EPREV misszió (EPREV = Emergency Preparedness Review; veszélyhelyzeti felkészülési felülvizsgálat) hajtotta végre. A misszió a két hét alatt mintegy 16 intézményt látogatott meg, köztük az Országos Közegészségügyi Központot is, ahol 2016. június 16-án megtekintette az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat (OSKSz) felszereltségét és működését, valamint a hazai környezeti sugárzási helyzet rendszeres ellenőrzését végző hálózatok két adatgyűjtő és értékelő központjának a tevékenységét is, amelyeket megfelelőnek talált, és amelyekkel kapcsolatban észrevételt nem tett.

A misszió a felülvizsgálat eredményeként megállapította, hogy hazánk alapvetően jól felkészült egy esetleges nukleáris veszélyhelyzet kezelésére, továbbá számos olyan hazai felkészülési és szervezési megoldást is példaértékűnek talált, amelyet a jövőben más országok balesetelhárítási rendszerei számára is javasolni kíván. Ugyanakkor a misszió beazonosított több javítandó, erősítendő területet is, amelyek közül néhány az egészségügyi ágazatra is ró feladatokat: így például erősíteni kell mind a háziorvosok mind pedig a sürgősségi osztályon dolgozó orvosok képzését a sugársérültek diagnosztizálása tekintetében, továbbá megfelelő intézkedésekkel gondoskodni kell arról, hogy a jövőben is megfelelő számú és szakképzettségű utánpótlás álljon az egészségügy rendelkezésre.”