orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Élelmezés-egészségügy

2015.03.18. Nyomtatás
Twitter

Tinédzserek és energiaitalok - mi van benne?


A Heim Pál Gyermekkórházban havi egy-két enyhe koffein mérgezéssel találkoznak általában. A súlyosabb estetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. Dr. Vajda Zsolt a Toxikológiai és anyagcsere osztály adjunktusa tapasztalatai szerint nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt. Néhány egyszerű adat: a kávé milliliterenként 1 mg koffeint tartalmaz, egy adag 50 ml, tehát 50 mg van benne. Az energiaitalnál ez az érték 0,3 mg/ml ugyan, de a kiszerelés többnyire 250 ml, sőt van másfél literes palack is. Ez már sok kávényi mennyiség.

Van-e szüksége a szervezetnek energiaitalra?


A szakirodalom szerint a koffein „az egyetlen legális pszichoaktív drog". Idegrendszeri izgató, simaizom lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi. Kell ez egy gyereknek? Ha lehet, ne számítógép előtt töltse az éjszakát, aludjon, így nem lesz kialvatlan, fáradt. Ez ugyanis manapság a legfőbb érvük az energiaitalok fogyasztására. Dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház, Toxikológiai és anyagcsere osztály adjunktusa tanácsa a szülőknek: "Ne azt mondjuk, ne igyanak energiaitalokat. A tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el, hogy ez veszélyes is lehet, főleg, ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa: napi öt kávé, és a papa kezében az ismert doboz hiteltelenné teheti az aggódó tiltást. Nekünk, felnőtteknek is hasonló módon reagál a szervezetünk az energiaitalokra, ne felejtsük el!

Mit kell tudni az étrend-kiegészítőkről?


Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van.
Az étrend-kiegészítők jelölése, megjelenítése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére. A termékben lévő tápanyagok, táplálkozási, vagy élettani hatású anyagok mennyiségét a termék jelölésén számszerűen kell feltüntetni a termék javasolt napi adagjára vonatkoztatva. A vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó információt a napi beviteli referenciamennyiség (RDA) százalékában is meg kell adni.
Videónkban az étrend-kiegészítők bejelentésének folyamatáról beszél dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu