orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Kémiai biztonság: a gyermekek védelmében

2015.03.18. Nyomtatás
Twitter

Sikeres az óvodai kémiaprogram (Somogy TV)


Befejeződött Somogy megye 44 óvodájában a "Tanuld meg - Ismerd fel a veszélyjeleket!" kémiai-biztonsági program, melynek hosszú távú célja a gyermekkorban előforduló véletlen mérgezések megelőzése. A foglalkozások során 1312 nagycsoportos óvodás játékos módszerekkel ismerte meg, hogy a mérgező, a maró, az irritatív, a tűzveszélyes, a robbanásveszélyes és a környezetre veszélyes jellel ellátott termékeknek milyen egészségre és környezetre gyakorolt hatásai lehetnek. A nagycsoportosok a program előtt a feladatokat 27,1 %-ban, míg utána 85,4 %-ban oldották meg helyesen. A kémiai biztonsági programot az abban résztvevő 200 pedagógus is sikeresnek ítélte, így a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a folytatásban gondolkodik.

Forrás: Somogy TV

Best practise from Hungary: Learning chemical safety through play


Board games, colouring books, tales and cards -- all to teach children about hazard symbols and chemical safety in general. A programme developed by local chemical safety inspectors in Hungary has become extremely successful, involving 3 500 children,, their parents and 200 teachers over recent years.
Video by Somogy TV (local television station of Somogy County, Hungary)

Mérgező szobanövények


Mérgező növényekről szóló sorozatunk utolsó részében a lakásban található veszélyforrásokkal ismertet meg minket Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa.

Mérgező növények: ricinus, tiszafa


Tudta, hogy a ricinusból - melynek magja hasonlít a babhoz - már 5 szem is elég, hogy egy gyermek belehaljon a mérgezésbe, ha játékból megkóstolja? És hogy a tiszafa szinte minden része halálos méreg? Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa az OEFI-OKBI közös kémiai biztonsági konferenciáján ismertette védőnőkkel, pedagógusokkal, hogy milyen veszélyeket rejthetnek a gyermekekre a környezetünkben élő növények.

Mérgező növények: konkoly, gyöngyvirág, nárcisz, leander


Tudta, hogy a gyöngyvirág halálosan mérgező? És nemcsak akkor, ha megesszük a piros bogyóit... Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa négy olyan növényt mutat be képekkel, melyek ártatlannak tűnő szépségük ellenére igen veszélyesek.

Mérgező növények: farkas kutyatej, bürök, kikerics


Videónkból kiderül, melyik növénnyel mérgezték meg Szókratészt, és ez milyen tünetekkel járt. Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa olyan növényeket mutat, melyek erdei sétáink során vagy a saját kertünkben is előfordulhatnak. Saját és gyermekeink biztonsága érdekében is tudnunk kell, hogy ezek mérgezőek!

Mérgező növények: csattanó maszlag, angyaltrombita, aranyeső


A mérgező növényekről szóló sorozatunk 3. részében újabb három, akár végzetes mérgezést okozó növényt mutat be Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa. Fontos tudni, hogy a videóban is mutatott aranyeső nem az, amit a népnyelv aranyesőnek nevez! Amit általában aranyesőként emlegetünk, az helyesen aranyfa, latin nevén Forsythia, a mérgező növény latin neve pedig Laburnum - ez a valódi aranyeső. Érdemes megnézni alaposan a képet! Ez a növény annyira erős kémiai hatással rendelkezik, hogy fájának feldolgozását sem javasolják, mert még fűrészporának belélegzése is kiválthat rosszullétet.

Mérgező növények Magyarországon


2010-ben 734 olyan mérgezés jutott az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) tudomására, melyet többségében növények, gombák okoztak - a mérgezettek többsége gyermek. Arról, hogy miért nehéz az orvos dolga, ha növényi mérgezés áldozatát viszik be hozzá, Molnár Máté az Országos Kémiai Biztonsági Intézet munkatársa beszél.

Mérgező növények: a nadragulya és a beléndek


Sorozatunkban olyan mérgező növényeket mutatunk be, melyeket a természetben és a kertben esetleg megcsodálunk szépségükért, ám jó tudni róluk, hogy mérgezőek. Elsőként a nadragulyáról és a beléndekről beszél Molnár Máté, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) szakembere. A felvétel az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közös konferenciáján készült

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu