orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Oltásbiztonság

2015.03.18. Nyomtatás
Twitter

Oltási szövődmények, reakciók jelentése


Mi a teendő, ha valaki védőoltás után szokatlan jelenséget tapasztal? Hova kell fordulni a problémával? Erről beszél dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Euronews: kanyaró esettanulmányok (angol nyelven)


A kanyaró súlyos betegség, mely igen ragályos, könnyen átvihető egyik emberről a másikra. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás. A vírus ritkán agyvelőgyulladást is okozhat, melynek következtében életre szóló idegrendszeri károsodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közreműködésével készült a EuroNews európai hírcsatorna összeállítása.
A műsor egy-egy franciaországi illetve németországi esetet mutat be. Nastasia 12 napig volt kómában miután megfertőzte a kanyaróvírus. Felépülése négy hónapig tartott, de a betegség szövődményeivel a mai napig küzd. Max csecsemőkorában esett át a fertőzésen, a következmények viszont csak évek múltán jelentkeztek. A hasonló esetek a védőoltási rend betartásával megelőzhetők lennének - derül ki az európai védőoltási hét kapcsán sugárzott műsorból.

Hogyan változott meg a szamárköhögés (pertussis) elleni védőoltási rend Magyarországon?


Válaszol: Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője

Milyen országokban okoz problémát a kanyaró? Magyarországra miért nem tud bejönni ez a betegség? Mi történne, ha lemondanánk az oltásokról?
Megszólal: Dr. Ócsai Lajos főosztályvezető, OTH Járványügyi Főosztály

Van-e köze a Guillain-Barré szindrómának az oltásokhoz?


Válaszol: Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője

Mi okozza a Guillain-Barré szindrómát?


Válaszol: Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője

Mi a Guillain-Barré szindróma?


Válaszol: Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője

Milyen védőoltásokat ajánlanak a kötelezőkön túl? (Rota, meningococcus, bárányhimlő)


A kötelező gyermekkori védőoltásokon túl számos olyan vakcina áll rendelkezésre, amely súlyos, akár maradandó egészségkárosodással, esetleg halállal járó betegségek ellen nyújt védelmet. Az elérhető védőoltásokat dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője ismerteti.

Milyen kötelező gyermekkori védőoltások vannak Magyarországon?


Milyen sorrendben követik egymást és mi ellen védenek? Erről beszél dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Ismétlő oltások felnőtteknek, a gyermekek védelmében


Néhány oltás hatása az idő múlásával veszít az erejéből, ezért vannak oltások, (diftéria, pertussis, tetanusz) melyeket felnőtt korban érdemes újra kérni. Van más indoka is az újraoltásnak: az újszülöttek védelme. Erről beszél dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Európai Védőoltási Hét 2013 (EN)


Az egészséges ivóvíz mellett a betegségek és a halálozás megelőzésében a védőoltásoké a főszerep - erről beszél a dán koronahercegnő Mary, a WHO Europe jószolgálati nagykövete. Hozzátette, a védőoltások életeket mentenek meg. Európában kitűnő eredményeket sikerült elérni a járványos megbetegedések visszaszorításában, ahhoz, hogy ez így is maradjon folyamatos erőfeszítésekre van szükség. A kanyaró megbetegedések 80%-a a nyugat-európai országokban fordult elő, azokban az országokbam, ahol rendelkeznek biztonságos és hatékony oltóanyagokkal és azokkal a forrásokkal, amely szükségesek az alkalmazásukhoz/felhasználásukhoz. Ráadásul olyan betegségek is felbukkannak mint például járványos gyermekbénulás, mely korábban teljesen eltűnt a kontinensről.

Kanyaró, járványos gyermekbénulás, torokgyík: visszatérhetnek-e a rettegett fertőző betegségek?


Az elmúlt három évben az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójában 90 ezer kanyaró megbetegedés fordult elő, az esetek négyötödét az Európai Unió tagállamaiban regisztrálták. A rubeola fertőzések száma az európai régióban tavaly meghaladta a 20 ezret. Ironikus, de tény, hogy miközben a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra. A védőoltások évente milliók életét mentik meg -- többek között erre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervet ( WHO) Európai Regionális Irodája által meghirdetett Európai Védőoltási Hét.

Kanyarójárványok Európában: hogyan lehet védekezni a súlyos betegség ellen?


Az elmúlt három évben az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójában 90 ezer kanyaró megbetegedés fordult elő, az esetek négyötödét az Európai Unió tagállamaiban regisztrálták. A megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető lett volna.
A járványok megelőzésének egyetlen módja a lakosság kanyaró elleni védőoltásának biztosítása. Fokozott odafigyeléssel, a források biztosításával és megfelelő politikai elkötelezettséggel 2015-re kanyaró-, és rubeola-mentessé válhat a régió.
Ezért fontos, hogy a lakosság és az egészségügyi dolgozók körében is tudatosítsuk: a védőoltások hatékonyan megelőzik a fertőző betegségeket, biztonságosak. Mindent megteszünk a járványok kialakulásának megelőzéséért, valamint azért, hogy megvédjük az Európai Régió tagállamaiban élő lakosságot attól, hogy bárki megbetegedjen vagy meghaljon egy védőoltással megelőzhető fertőző betegségben.

Amit a kanyaróról tudni kell!
Tényleg csak egyszerű gyermekbetegség a kanyaró? Tények és adatok szövődményekről, halálozásról.
Megszólal: Dr. Ócsai Lajos főosztályvezető, OTH Járványügyi Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu