orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Dohányzás visszaszorítása

2016.01.05. Nyomtatás
Twitter

Ne szívj tovább! – SzerelmespárVáltozatok egy rossz estére 1. – Sárga fogak


Változatok egy rossz estére 2. – Cigaretta csikk-koktél


Változatok egy rossz estére 3. – Köhögőroham


Változatok egy rossz estére 4. – Civil lányKépes egészségvédő figyelmeztetések a dohánytermékeken


A képes egészségvédő figyelmeztetések bevezetése a dohánytermékek csomagolásán - amit a magyar lakosság közel négyötöde támogat - fontos előrelépés. Ez egyrészt a fogyasztó felé történő, egészséggel összefüggő kommunikáció legcélzottabb módja, másrészt a fiatalok felé hatásosabb üzenetátadást tesz lehetővé, mint a jelenlegi szöveges figyelmeztetések.

A dohányzás terhe Magyarországon: mínusz 80 milliárd forint évente


A dohányzás 15 diagnózis csoportban okoz bizonyítottan betegségeket. Szakértőink elemezték, hogy ennek kapcsán milyen terhek jelentkeztek az egészségügyi ellátásban, az egyéni és közkiadásokban illetve a halálozással összefüggésben 2010-ben. A költségek dohányzásnak tulajdonítható részarányát úgy számították ki, hogy figyelembe vették a 2009-es Európai Lakossági Egészségfelmérés eredményeit és a nemzetközi gyakorlatban használt kockázati értékeket. Ezek mutatják meg ugyanis, hogy a dohányzás miatt mennyivel valószínűbb egy betegség kialakulása. Az elemzés során a dohányzás direkt és indirekt költségeit valamint az állami bevételeket becsülték meg, így vontak egyenleget. A tudományos munkát segítette az a felmérés, amely 2012 elején készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a felnőttek dohányzási szokásait vizsgálta.

Száz halálesetből 16 a dohányzásra vezethető vissza


Hazánkban a korábbi években többször is megpróbálták kiszámolni, mekkora gazdasági terhet jelentenek a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek illetve elhalálozások. Problémát jelentett, hogy az alapadatok nem álltak teljes körűen rendelkezésre, így a korábbi vizsgálatok kevésbé pontosan tudták csak megbecsülni a dohányzásból következő terheket. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásmonitorozásának keretében készítette el A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon című tanulmányát, melyet a Dohányzásmentes Világnapon sajtótájékoztatón mutattak be Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.

Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés


Hazánk az idén is részt vesz a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (Global Youth Tobacco Survey - GYTS) elnevezésű kutatásban, melyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, az amerikai Betegség Megelőzési Központ (CDC) az ENSZ Gyermekjogi Szervezetével (UNICEF) együttműködésben, 1998-ban indított útjára. Az egész világra kiterjedő projekt célja, hogy információt gyűjtsön a 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásairól, attitűdjéről.
Megszólal: Dr. Vokó Zoltán - főigazgató, Országos Egészségfejlesztési Intézet

A nemdohányzók védelmében - "A cél, hogy minél több embert tudjunk megmenteni"


A MÚOSZ által szervezett „Szimpózium a nemdohányzók védelméről" című előadásában beszélt dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára arról, hogy miért tartja fontosnak a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

Milyen céllal változnak a jogszabályok 2012. január elsejétől?


Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára ismerteti a jogalkotói szándékot.

Hány ember betegségéért és haláláért tehető felelőssé a cigarettafüst Magyarországon?


Az adatokat dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára ismerteti.

A nemdohányzók védelmében - mi változik 2012. január 1-től?
Hol és hogyan lehet dohányzóhelyet létesíteni 2012. január 1-től? Van-e a dohányfüstnek olyan minimális szintje, ami még biztonságosnak tekinthető?


Válaszol: Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője

Tüdőrák: riasztó hazai adatok


Milyen betegségeket okozhat a dohányzás? Milyen tendenciát mutat a világon és hazánkban a tüdőrákos esetek számának alakulása? Erről beszélt Prof. Dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász a MÚOSZ által szervezett "Szimpózium a nemdohányzók védelméről" című előadáson.

A nemdohányzók védelmében - Főfüst és mellékfüst, a passzív dohányzás ártalmai


A MÚOSZ által szervezett "Szimpózium a nemdohányzók védelméről" című előadáson beszélt Prof. Dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász arról, hogy mi található a cigarettafüstben, és miért veszélyes a passzív dohányzás.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu