orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Videók

Járványügy: Kullancs okozta betegségek

2015.03.18. Nyomtatás
Twitter

Hogyan védekezhetünk a kullancsok által terjesztett betegségek ellen?


Ha zöldterületen járunk, akkor használjunk kullancsriasztó szert, illetve lehetőleg zártabb ruházatot vegyünk fel. Hazaérve feltétlenül vizsgáljuk át a bőrfelületet és a befúródott kullancsokat azonnal távolítsuk el. Erről, és a védekezés további lehetőségeiről beszél Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ Dezinszekciós és Deratizációs Osztályának biológusa.

Hitek és tévhitek a kullancsokkal kapcsolatban: kipiszkáljuk-e a beszakadt szájszervet?


Ha a bőrünkbe befúródott kullancsot időben felfedezzük és eltávolítjuk, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe. Hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet! Az eltávolítással kapcsolatos egyik tévhitről Dr. Lakos András kandidátus, infektológus, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője beszél.

Néhány tévhit a kullancscsípéssel kapcsolatban


Kenegessük? Fertőtlenítsük? Adassunk be oltást kullancscsípés után? Tévhiteket oszlat el, és jó tanácsokat ad dr. Lakos András infektológus szakorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciának vezetője.

Hogyan csökkentsük a kullancsok számát a kertünkben, környezetükben?


Miként szabadulhatunk meg a kullancsok egy részétől? Hogyan óvjuk gyermekeinket kullancscsípés kockázatától azon kívül, hogy kullancsriasztót használunk? Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ biológusa és dr. Lakos András infektológus tanácsai.

Mit kell tudni a kullancs kinézetéről és kedvelt tartózkodási helyéről?


Csak a fekete kullancs veszélyes? A kis kullancs nem is kullancs? A fákról ugrál a nyakunkba? Videónkban Dr. Lakos András infektológus ad felvilágosítást a kullancsokról.

Nem félni kell a kullancsoktól, hanem védekezni ellene!


Hogyan néz ki egy kullancs? Várhatunk-e az eltávolításával? Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ biológusa ad tájékoztatást.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu