orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Antibiotikum rezisztencia: levél az alapellátásban dolgozó orvosoknak

2014.11.17. Nyomtatás
Twitter

Dr. Marc Sprenger az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója, Dr. Katrín Fjeldsted a CPME elnöke, valamint Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár írták alá azt a levelet, amely az az alapellátásban dolgozó orvosok figyelmét hívja fel az antibiotikum rezisztencia problémájára, támogatásukat kérve a betegek tájékoztatásához.

Kedves Alapellátásban Dolgozó Orvos Kolléga!

Egy egész Európára kiterjedő kezdeményezés részeként vesszük fel Önnel a kapcsolatot, hogy felhívjuk a figyelmét az antibiotikum-rezisztencia Európa-szerte megfigyelhető, riasztó terjedésére, és a támogatását kérjük az említett tendencia elleni küzdelemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az Európai Unióban működő egészségügyi hatóságokkal együttműködésben koordinálja az Európai Antibiotikum Napot – erre az európai egészségügyi kezdeményezésre minden évben november 18-án kerül sor. Idén a készítményeket az alapellátásban felíró egészségügyi szakemberekkel, így Önnel is folytatott együttműködés áll a középpontban, a cél pedig az antibiotikumok megfelelő alkalmazásának előmozdítása, valamint a betegek tájékoztatása az antibiotikumokkal végzett öngyógyszerezés kockázatairól.

Az antibiotikum-rezisztencia az elmúlt évek során olyan méreteket öltött, hogy már komolyan veszélyezteti az antibiotikumok jövőbeni hatásosságát. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok számának növekedése az új antibiotikus kezelések hiányával párosulva jelenleg súlyos népegészségügyi kockázatot jelent.

Amint azt Ön is tudja, az antibiotikum-rezisztencia az antibiotikumok alkalmazásának mértékével és módjával függ össze. A humán gyógyászatban az antibiotikumok alkalmazásának túlnyomó része (80–90%) az alapellátásban zajlik. Az antibiotikumokkal végzett öngyógyszerezés körébe egyaránt beleértendő az antibiotikumok vény nélküli kiadása és a megmaradt antibiotikumok szükségtelen alkalmazása. A készítményeket az alapellátásban felíró egészségügyi szakemberek feladata e tekintetben különösen fontos, mivel az antibiotikumokat felelős módon kell felírni és kiadni, és azokat helyesen kell alkalmazni.

A közelmúltban végzett felmérések (pl. az Eurobarométer) szerint a betegek túlnyomó többsége valamennyi országban orvosi rendelvényre szerzi be az antibiotikumokat. Tartós jelenség azonban, hogy a betegek kisebb része továbbra is orvosi rendelvény nélkül használ antibiotikumot (3%), vagy egy korábbi alkalommal felírt, megmaradt antibiotikumot alkalmaz (2%). A probléma léptéke országonként változó. Ezért kimondottan szükség van arra, hogy Európa-szerte ösztönözzék az alapellátásban részesülő betegek körében az antibiotikumok megfelelő alkalmazását.

Kulcsfontosságú tehát, hogy Ön is hozzájáruljon az antibiotikumok felelősségteljes alkalmazásával kapcsolatos tudatosság növeléséhez. Mivel napi szinten kerül közvetlen kapcsolatba a betegekkel, ez kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy befolyásolja a betegséggel kapcsolatos szemléletmódjukat és hozzáállásukat, illetve azt, hogy hogyan ítélik meg az antibiotikumok használatának szükségességét.

Az ECDC számos tájékoztató anyagot készít, amelyek segítséget nyújtanak Önnek a betegek tájékoztatásához az antibiotikumok megfelelő alkalmazását illetően. Néhány tájékoztató anyagot már kidolgoztunk, és a közeljövőben továbbiakat bocsátunk rendelkezésre. Különösen felhívjuk szíves figyelmét a mellékelt általános kulcsfontosságú üzenetekre, egy poszterre és egy vizuális anyagra, amelyeket a rendelőjében megmutathat a betegeknek, így tájékozódhatnak az öngyógyszerezésről és az antibiotikumok megfelelő alkalmazásáról. Az Európai Antibiotikum Nap weboldala (http://antibiotic.ecdc.europa.eu) további forrásokat biztosít az antibiotikumokkal kapcsolatban az alapellátás keretében folytatott figyelemfelhívó kommunikációhoz, így például ismertet egy módszert a betegekkel folytatott párbeszédhez, amely segítséget nyújthat a betegek által kifejezett, antibiotikumok iránti indokolatlan igények kezeléséhez, és hivatkozásokat is tartalmaz, amelyeken további olvasnivalót talál, és ötleteket kaphat ahhoz, hogyan segítse a betegeket.

Előre is köszönjük támogatását és együttműködését. Az Ön segítségével arra törekszünk, hogy csökkentsük az antibiotikumok szükségtelen alkalmazását, hogy ezek az életmentő gyógyszerek a jövőben is hatásosak lehessenek.

Dr. Zombor Gábor
egészségügyért felelős államtitkár

Dr Katrín Fjeldsted
a CPME elnöke

Dr. Marc Sprenger
az ECDC igazgatója


Melléklet


A levél PDF formátumban
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu