orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

15 éves az Országos Epidemiológiai Központ

2013.11.21. Nyomtatás
Twitter


Az Országos Epidemiológiai Központ 1998. január 1-én kezdte meg önálló intézményi munkáját, az azt megelőző hét évtizedben, az Országos Közegészségügyi Intézetben folytatott kiemelkedően eredményes járványügyi, mikrobiológiai tevékenység elismeréseként. Az OEK a fertőző betegségek epidemiológiájával, járványügyi és klinikai mikrobiológiai vizsgálatokkal, valamint az immunbiológiai készítmények és diagnosztikumok ellenőrzésével foglalkozó országos intézet. Hazánk egész területén folytatja ezen szakterületeken a szakmai, módszertani, irányítási, minőségellenőrzési, kutatási, képzési, továbbképzési, járványügyi adatgyűjtési és elemzési tevékenységét. Az idei esztendőben számos rendezvény zajlott a jubileum jegyében, melyet most az Országos Tisztifőorvos Hivatal Fodor termében, Budapesten megrendezett ünnepi ülés koronázott meg.

Az ünnepi program köszöntőkkel indult: dr. Páva Hanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, dr. Bíró Krisztina, az EMMI osztályvezetője és dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos egyaránt azt emelte ki: a felkészült szakembereknek köszönhetően kimondható, hogy stabil a magyarországi járványügyi biztonság, az ezt biztosító intézményrendszer pedig nemzetközileg is elismert.

Dr. Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ első főigazgatója előadása végigvezette a zsúfolásig megtelt terem hallgatóságát az 1927-ben, a Rockefeller Alapítvány támogatásával létrejött Országos Közegészségügyi Intézettől napjainkig, a világ és Európa legmagasabb szakmai intézményeivel együtt dolgozó Országos Epidemiológiai Központ mindennapjáig. Dr. Melles Márta, a konferencia moderátora, az OEK jelenlegi főigazgatója az elmúlt 15 évről szólt előadásában, bemutatva a magasan kvalifikált munkatársak által végzett munkát. Dr. Visontai Ildikó főigazgató-helyettes az OEK sikeres hazai és nemzetközi pályázatairól és azok eredményeiről szólt. Dr. Kis Zoltán, a Légúti vírus osztály vezetője a BSL 3-4 Biztonsági Laboratóriumot mutatta be, amely a veszélyes kórokozók vizsgálatára, illetve a behurcolható fertőző betegségek időbeni azonosítására biztosítja a szakmai hátteret.

Az ünnepi ülés zárásaként dr. Melles Márta olvasta fel a személyesen jelen lenni nem tudó, a megelőző orvostan egyik legnagyobb hazai tanítója, professzor dr. Kertai Pál köszöntő levelét.

Az ünnepi ülés képekben:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu