orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Dohányzásmentes Világnap

2010.05.31. Nyomtatás
Twitter

2010. május 31.

A WHO 2003. évi közgyűlésén a 192 tagállam egyhangúan elfogadta a Dohányzás Ellenes Keretegyezményt (FCTC). Legfőbb célként fogalmazták meg, hogy a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá csökkenjen a dohányzók aránya. Magyarországon minden harmadik nő, minden második férfi dohányzik, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. A cigaretta gyakorlatilag szabadon árusított kábítószer, amely minden ötödik használóját meggyilkolja! Az idei Dohányzásmentes Világnap a dohányipar jelenlegi legfontosabb célközönségének, a dohányzó nőknek szól.

Az európai régióban 1,2 millió haláleset a dohányzás következtében követekezik be; a dohányzók részaránya Nyugat-Európában 34%, Kelet-Európában 47%; a dohányzó fiatalok aránya növekszik (15-18 éves korban 30%); a dohányzó nők aránya Nyugat-Európában 25%, Kelet-Európában 20%.

Magyarországon évente 2400 szál/fő a cigarettafogyasztás (1.600 szál/fő az EU-ban). A lakosság65%-a „passzív dohányos” – napi 270 percen át szívja a dohányfüstöt. Évente 28.000 ember hal meg a dohányzás következtében. Az összes rák okozta halálozás hazánkban a legmagasabb Európában.A dohányzás okozta halandóság kétszer akkora, mint az alkohol, a kábítószer, a baleset, az erőszakos halál, az öngyilkosság, és az AIDS okozta halálozás. A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27%-a naponta dohányzik. A fiatalok egyre fiatalabb korban szoknak rá a dohányzásra (WHO adatok).

A dohányos családokban a kisgyerekeknek sokat fáj a fülük, köhögnek, gyakrabban lesznek asztmások, többet hiányoznak az óvodából, iskolából. A dohányos gyorsabban elfárad, hamar ráncosodik, többször szenved valamilyen gyulladásos betegségben. A leheletük bűzös, hajuk, bőrük jellegzetes szagú. A dohányzó várandósnál gyakoribb a koraszülés. A férfiak férfiasságuk elvesztését is köszönhetik a cigarettának. A dohányzás nem magánügy. Nemcsak önmagát mérgezi, aki szívja a cigarettát, hanem környezetét is.


Egészséges és dohányos tüdő.

A 2010. évi Világnapról a WHO üzenete itt olvasható.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu