orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egészség Világnap: Magas vérnyomás? Rendszeres ellenőrzés és kevesebb só!

2013.04.09. Nyomtatás
Twitter

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, és a Magyar Hypertonia Társaság közös sajtótájékoztatót tartott az Egészség Világnapja alkalmából Budapesten, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének parkolójában.

A sajtótájékoztatót Dr. Pusztai Zsófia (irodavezető, WHO Magyarországi Iroda), Dr. Vokó Zoltán (főigazgató, Országos Egészségfejlesztési Intézet), Dr. Martos Éva (főigazgató, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) és Dr. Kiss István (elnök, Magyar Hypertonia Társaság) tartotta. A sajtótájékoztatón arra kérték a jelenlévő médiumok képviselőit, hogy segítsenek felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomásra, a rendszeres ellenőrzésre, szűrésre és a csökkentett sóbevitel jelentőségére.

A sajtótájékoztató napján a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében a Nagyvárad téren ott volt a szűrőkamion is, melyen a Semmelweis Egyetem tantervi gyakorlati napja keretében az egyetemmel kötött megállapodás szerint hallgatókat oktattak prevencióra. Aznap 300 orvostanhallgató vett részt a programban.

További információk:

WHO Egészség Világnapi sajtóközlemény

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2013/posters/en/index.html

http://www.youtube.com/embed/LDWPJijPuBY

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence/atlas.html

A sajtótájékoztató képekben:

A Semmelweis Egyetem hallgatói a szűrőkamionnál.

A mikrofonnál dr. Pusztai Zsófia a WHO Egészség Világnapi üzenetét fogalmazta meg a jelenlévők számára, beszélt a probléma jelentőségéről, illetve nemzetközi kitekintést is adott.

Dr. Vokó Zoltán a magasvérnyomás szűréséről, társuló kockázati tényezőkról (induló programok, fejlesztések, különös tekintettel az Egészségfejlesztési Irodákra) beszélt a sajtótájékoztatón.

Dr. Martos Éva bal kezében a tényleges napi sófogyasztásunkat reprezentáló zacskó 17 gramm sóval, jobb kezében pedig ami ideális lenne: az 5 gramm mennyiségű sót tartalmazó zacskó.

Számos demonstrációs anyag segítette a tájékozódást.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu